grumko Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 Kotlety w sosie grzybowym Składniki: 4 kotlety wykrojone z karkówki wieprzowej, schabu lub kotlety cielęce 250 g świeżych grzybów 1/4 szklanki masła 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana mała cebula 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 2 łyżeczki mąki 1/2 szklanki bulionu wołowego 1/4 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 2 łyżki słodkiej śmietany Rozbić mięso na kotlety o grubości ok. 0,5 cm. Obsmażyć grzyby na maśle przez 3-4 minut. Zdjąć z patelni. Dodać oliwę do pozostałego na patelni masła i smażyć mięso przez ok. 2-3 minuty z każdej strony i zdjąć z patelni. Wsypać na patelnię cebulę i smażyć 2-3 minut. Wlać do cebuli wino, a następnie wsypać mąkę gotować ok. 1 minuty. Odstawić z ognia i dodać bulion. Zagotować ciągle mieszając. Dodać grzyby, sól i pieprz. Włożyć do sosu mięso. Zmniejszyć płomień i dusić pod przykrywką na małym ogniu aż mięso będzie miękkie ok. 8-10 minut. Zdjąć z ognia. Do potrawy wmieszać śmietanę. Podgrzać na małym ogniu i podawać od razu. Smacznego!! Cytuj
mart Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2008 sosik rewelacyjny,zrobilam to danie tyle ze do sosu wrzucilam miesko pieczone poprzedniego dnia w piekarniku,wszystkim bardzo smakowalo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.