grumko Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 Pieczeń w sosie tuńczykowym Kolejny przepis, który już od dobrych kilku lat gości na naszym stole, a znaleziony został swego czasu w miesięczniku "Moje Gotowanie" Składniki: mięso na pieczeń: cielęcina, wołowina, szynka wieprzowa – 1,2 - 1,5 kg 8 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki bulionu wołowego pół szklanki śmietany 1 żółtko sok z 1 cytryny 1 puszka tuńczyka w oleju sól pieprz 2 łyżki kaparów 10 oliwek Czosnek pokroić na mniejsze kawałki, natkę pietruszki związać nicią bawełnianą. Do brytfanny wlać trochę wina i bulionu. Włożyć natarte pieprzem i solą mięso, a następnie dodać czosnek i natkę. Całość duś pod przykryciem przez około 1,5 godziny, podlewając od czasu do czasu pozostałym bulionem i winem. W międzyczasie przygotować sos - wymieszać tuńczyka z żółtkiem, dodać kapary, oliwki, śmietanę oraz sok z cytryny. Mięso wyjąć pokroić w plastry, a otrzymany sos przecedzić i dodać do składników sosu. Sos zagotować, włożyć kawałki mięsa i chwilę razem podgrzewać. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.