karola91 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 4 szkl.mąki 2 szkl.cukru 1/2 szkl.śmietany- kwaśnej 5 jajek 1 kost.margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale były 3 płaskie) truskawki Margarynę roztopić. Jajka utrzeć z cukrem i dodać śmietanę, zmiksować, dodać letni tłuszcz i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze ze sobą zmiksowac. Ciastem wypełnić foremki do połowy wysokości (ja robiłam w foremkach do babeczek, posmarowałam pędzelkiem roztopionym masłem i posypałam bułka tartą) na środek położyć po truskawce (jak duże to przekroić), nie dociskając do dna i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st i piec do czasu uzyskania złotego koloru (ok. 25 minut). Mozna posypac kruszonka, ja zrobilam taką na oko, troche masła, mąki i cukru. Zrobiłam z połowy porcji, i wyszło mi 35 chrupiacych z wierzchu babeczek. Przepis jest z wielkiego żarcia, jego autorką jest gosia111. Pychota!!!!! Cytuj
marzycielka Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Witaj Karola.Bardzo ładne babeczki zrobiłaś.Zaraz sobie spiszę ten przepis i wypróbuję na pewno.Dzięki za przepis. Cytuj
wiola344 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 :wink: Ale piekne babeczki i tak apetycznie wyglądają no i znowu trzeba bedzie wypróbować ,no i jak można schudnąć jak takie pyszności trzeba próbowac :grin: :grin: Cytuj
Jolcia Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Karola babeczki są śliczne.Wpisuję przepis do zeszytu i niebawem zrobię. :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Karola mnie też te babeczki bardzo się podobają, przepis wydrukowałam i dziękuję. Pozdrawim. Cytuj
Jolanta Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 No super babeczki!!! Jeszcze nigdy nie robilam zadnych babeczek no i najwyzsza pora je zrobic :wink: .Pozdrowionka :grin: [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
apsik Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Karola mi też bardzo spodobały się te babeczki tylko przeraża mnie taka ilość cukru ,czy te 2 szkl można uszczuplić,napisz proszę co o tym myślisz. :razz: Cytuj
karola91 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 w imieniu babeczek dziekuje za miłe słowa :razz: apsik, myśle że mozna zrobic z półtora szklanki, ale jak dla mnie te 2 to wcale nie za duzo. Mój tata, który nie lubi za słodkich rzeczy zajadał sie nimi że hohoho :cool: Cytuj
apsik Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Dziękuję za odpowiedż i zrobię na pewno ,jeżeli nie z truskawkami to użyję innych owoców. Cytuj
Jolcia Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Karola babeczki zrobiłam i bardzo smakowały rodzinie i znajomym. Niestety spóźniłam się na truskawki i dałam jabłka.Przepis polecę koleżanką z pracy.Dziękuję. :-D Cytuj
Edytka78 Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Babeczki są super mięciutkie i pachnące ja zrobiłam z malinami i bez kruszonki rewelacja. Dzięki za przepis Karola91. Pozdrawiam :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi