zakalec Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Skladniki: - ryz - jablka (z ok. 1/2 kg) - cukier - troche masla - troche oleju Przygotowanie: Ryz najpierw wyplukac z maczki ryzowej i ugotowac (w wodzie z dodatkiem cukru, soli i oleju). Jablka obrac, oczyscic i pokroic na mniejsze kawalki lub zetrzec na tarce. Usmazyc na masle z cukrem do wytworzenia 'dzemu'. Polowe ugotowanego ryzu wylozyc do zaroodpornego naczynia wysmarowanego maslem, na to ulozyc warstwe usmazonych jablek, i na to reszte ryzu. Na wierzch poukladac male kawalki masla. Podgrzac w piekarniku lub mikrofalowce. Podawac na cieplo (lub zimno, jak kto woli) posypane cukrem, lub ewentualnie polane slodka smietana sama lub np. z jagodami. Pycha! Proste i szybkie. Danie numer jeden - jak bylam dzieckiem :wink: Cytuj
wiola344 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 :wink: Ja robie tak samo ale przed wyłożeniem jabłek na ryż i nstępnej warstwy ryż na jabłka, smaruje białkiem roztrepanym wtedy po ukrojeniu nie rozpada się ,albo jeszcze inaczej mieszam ryż z jabłkami i też dodaje rozmącone białko i wtedy zapiekam. Bardzo smaczne i szybkie danie a i jeszcze robie polewę np.śmietanę z cynamonem i cukrem i cuk.waniliowym, :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.