marta.larsen Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 zrobilam dzisiaj pierwszy raz w zyciu tiramisu i na pewno nie po raz ostatni przepis pochodzi ze strony https://www.annamariavolpi.com/page30.html serdecznie polecam a oto wyniki Cytuj
iwona30 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Super tylko proszę przetłumaczyć ten przepis bo ja co drugie słowo rozumię. Dziękuję z góry. Cytuj
gosia34 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 proszę o podanie przepisu po polsku!!!!!! Cytuj
marta.larsen Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 pracuje nad tłumaczeniem, trochę tego jest, a ja nie jestem taka hop siup do przodu z angielskim jutro je załącze, obiecuję Cytuj
marta.larsen Opublikowano 18 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 obiecałam to wstawiam mam nadzieje że moje tłumaczenie Tiramisu będzie dla was zrozumiałe Składniki: Kawowy dip: 4-6 łyżeczek kawy zaparzanej w 400 ml wody 2 łyżeczki cukru Zabaglione krem: 4 żółtka 100 gram cukru 120 ml wina Marsala (opcjonalnie inne słodkie wino jak porto lub Madera) ja dodałam Amaretto 450 gram (dwa opakowania) sera Mascarpone, w pokojowej temperaturze 230 ml śmietany min. 30% do ubicia Podkład: 285 gram podłużnych biszkoptów ( około 40 sztuk) 2 łyżeczki gorzkiego kakao Wykonanie: Kawowy dip: - przygotuj mocny wywar kawowy, 4-6 łyżeczek kawy parzonej na 400 ml wody (ja tak postapiłam z braku espresso) - posłódź kawę 2 łyżeczkami cukru, pozwól kawie osiągnąć temperaturę pokojową Zabaglione krem: - umieść metalową miskę z żółtkami na garnku z lekko gotującą się wodą, miska nie może dotykać wody - ubiaj żółtka do momentu aż będą puszyste - dodaj cukier i wino Marsala - w misce, w dalszym ciągu umieszczonej nad gotującą sie wodą, mieszaj krem do osiagnięcia gęstej konsystencji, powinny się pojawić drobne bąbelki, odstaw do przestygnięcia - przy pomocy gumowej szpatułki, rozdrobnij dobrze krem mascarpone, masa ma być gładka - dodaj masę jajeczną do sera, wymieszaj dokładnie - ubij śmietanę na sztywno i dodaj do kremu serowo-jajecznego, wymieszaj dokładnie ręcznie Wykonanie ciasta: - delikanie zanurz biszkopty w kawowym dipie, jeden po drugim. Umieść je w pojemniku o wymiarach 30x20 cm i wysokości 5 cm. - równomiernie rozprowadź połowę kremu na biszkoptach - postąp tak samo jak powyżej z drugą warstwą biszkoptów, ułóż je na warstwie kremu, nastepnie rozprowadż na wierzchu pozostały krem - oprusz ciasto kakao i przechowuj je w lodówce około 3-4 godziny Moja mała uwaga: ciasto smakuje najlepiej drugiego dnia na około pół godziny przed podaniem ciasta należy je wyjąć z lodówki Cytuj
JustynaZ Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Właśnie tak czytam tłumaczenie i przypomniało mi się, że na serku Mascarpone z firmy Piątnica (jest dosyć drogi, chociaż te oryginalne podobno jeszcze droższe) zamieszczony jest przepis na Tiramisu, to tak jakby ktoś chciał spróbować :cool: Myślę, że ja się skuszę na wykonanie podobnego Tiramisu. :razz: Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
andy8 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 w biedronce jest ten serek chyba kosztuje 2,99 :razz: Cytuj
JustynaZ Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Andy, to jeszcze nie takie drogie, gdyż ten serek z Piątnicy widziałam za ponad 5 zł, natomiast jakieś oryginalne (greckie czy jakieś tam) to nawet za 17-18 zł i chyba wagowo to mają niewiele gdyż około 100 g lub 150 g. Justyna. Cytuj
Knife_Girl Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Oryginalny ser mascarpone jest pochodzenia włoskiego. Sam deser również wywodzi się z Włoch, a jego nazwę 'Tiramisu' tłumaczy się jako 'podnieś mnie na duchu' :razz: (tira mi su) Cytuj
beatrix Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Ja bardzo lubie tiramisu i choć ani razu nie robiłam to przepisy juz czekają na lepszy dzień i odwage,bo jakoś nie moge sie do tego zabrać,ale gdyby ktoś mi podał na telerzyku twoje ciacho Knife Girl to zraz bym zjadla z przyjemnoscią :razz: (choć staram sie trzymać diete :razz: ) i piekna nazwa"podnieś mnie na duchu"........... gdybym jadała je po to właśnie to zle mogłoby sie to skończyć a moze by tak wypróbować czy podziała...........? :mrgreen: hihi Cytuj
beatrix Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 oj przepraszam cie marta.larsen to akurat jest twoje tiramisu-piekne a od Knife Girl piekne tłumaczenie! Cytuj
Knife_Girl Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Ja bardzo lubie tiramisu i choć ani razu nie robiłam to przepisy juz czekają na lepszy dzień i odwage,bo jakoś nie moge sie do tego zabrać,ale gdyby ktoś mi podał na telerzyku twoje ciacho Knife Girl to zraz bym zjadla z przyjemnoscią :grin: (choć staram sie trzymać diete :razz: ) i piekna nazwa"podnieś mnie na duchu"........... gdybym jadała je po to właśnie to zle mogłoby sie to skończyć a moze by tak wypróbować czy podziała...........? :razz: hihi Dieta dietą, ale jak sama wiesz, czasem trzeba sobie dogodzić i ... podnieść się na duchu :lol: Proponuję Ci przełamać się i wypróbować przepisy na tiramisu. Sam ocenisz, czy warte jest grzechu :mrgreen: oj przepraszam cie marta.larsen to akurat jest twoje tiramisu-piekne a od Knife Girl piekne tłumaczenie! Jedno z wykonanych przeze mnie tiramisu możesz zobaczyć w wątku widniejącym poniżej :razz: Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi