magdalenka_23 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 składniki: 0,5 kg ulubionego mięska mielonego 1 jajko jedna sucha bułka mleko do namoczenia bułki/ew. woda duża cebulka 0,5 kg pieczarek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz, sól, itp. olej do smażenia przygotowanie: obrane pieczarki należy drobno pokroić i udusić pod przykryciem z dodatkiem soli do smaku. cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. połowę należy dodać do mięsa a połowę do uduszonych pieczarek, to samo należy zrobić z natką pietruszki. przygotowujemy mięso, mieszając je z bułką, jajkiem i przyprawami. DO MIĘSA DADAJEMY O POŁOWĘ PORCJI SOLI, MNIEJ NIŻ ZAWSZE GDYŻ PIECZARKI ODDADZĄ SWOJĄ SÓL W TRAKCIE SMAŻENIA!!!! ja daję pół płaskiej łyżeczki soli. na dłoni rozpłaszczamy placek z mięsa na grubość 0,5 cm, na środek dodajemy czubatą łyżkę farszu pieczarkowego. należy złożyć dłoń do środka, a druga skleić brzegi kotlecika, kika razy obrucić go w dłoni, sprawdzając czy nigdzię nie prześwitują pieczarki. tak przygotowany kotlecik należy obtoczyć w bułce tartej - najlepiej utartej własnoręcznie - i na patelnię. smaży się go krócej niż normalnego mieloniaka. można je podać z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. kotleciki są rewelacyjne w smaku, do tego można zaskoczyć domowników :razz: gdyż z wieszchu wyglądają jak zwykły mieloniak. jeśli kotlety będą wędrowały na stół prosto z patelni, do farszu pieczarkowego można dodać garść utartego żółtego sera z podanych składników wyjdzie 5-6 sporych kotlecików. Cytuj
AnnaK Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 Robiłam te kotlecki wielokrotnie.Mogą być również obtoczone w mące,obsmażone i duszone w sosie np.pieczrkowym. Cytuj
justhi Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 U mnie te kotlety robi się z grzybami z lasu. B.dobre <mniam> Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.