anulka2a Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 witam poszukuje dobrego sprawdzonego przepisu na ogorki malosolne Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Anulka ja robię w taki sposób, na litr wody biorę 1 płaską łyżkę soli. Ogórki wkładam do zimnej wody na 1/2 godz., następnie myję, układam w słoju i przekładam koprem, liśćmi od wiśni, chrzanem oczyszczonym, dodaję czosnek. Czosnek i chrzan kupuję osobno, a koper i dodatki w pęczku. Zagotowuję wodę z solą i dodaję troszeczkę cukru i goracą zalewą zalewam. Nie czeka się aż zupełnie się ukiszą i one już po paru dniach są dobre do jedzenia. W zimnej wodzie trzymam je dlatego że nie pobierają zalewy. Pozdrawiam Cytuj
anulka2a Opublikowano 19 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 bardzo ci dziekuje napewno wyprobuje bo takiego jeszcze nie probowalam pozdrawia Cytuj
Dorunia Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Jak robię ogórki małosolne takie do szybkiego zjedzenia to dodaję kromkę chlebka razowego na wierzch to szybciej są gotowe,czasami nawet już tego samego dnia :razz: Cytuj
Jolcia Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Ja robię dokładnie tak jak Halinka. :razz: Cytuj
Basia K Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Ja robie prosciej,ale moim domownikom smakuja. Na litr przegotowanej wody dodaje lyzke cukru,dwie lyzki soli (plaskie),zostawiam do wystudzenia. Umyte ogórki upycham ciasno w kamionkowym "buncloku" :cool: pomiedzy wpycham koper,czosnek (duuuzo) i zalewam ta wystudzona woda,tak by cale ogórki byly zakryte. Na wierzch daje talerzyk z obciazeniem i zostawiam. Maz dobiera sie do nich juz nastepnego dnia :razz: Cytuj
anulka2a Opublikowano 21 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 dzieki basiu za przepis rowniez wyprobuje twoj przepis bo z cukrem nigdy nie robilam pozdrawiam i dziekuje Cytuj
Dorunia Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Jak jeszcze trochę stanieją ogórki to ja też zrobię z przepisu Basi,bo z cukrem też nie robiłam i z przyjemnością spróbuję. Pozdrawiam :razz: Cytuj
basga Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 W Makro już są po 1.49 zł ale pakowane po 5kg. Cytuj
iwona30 Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Jednego roku kupiłam ogórki narobiłam się jak głupia i wszystko wyrzuciłam bo się popsuły, zrobiły się poprostu czarne tyle miały nawozu w sobie i teraz kiszę tylko swoje i zawsze się udają. Cytuj
ainoh7 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 słuchajcie a mam pytanie odnosnie ogórków małosolnych. w czym je moga zrobic? nie mam takiego wielkiego słoja aani gara glinianego.. czy koniecznie taki musi byc? czy nie mozna tego zrobic w jakims garnku albo co... Cytuj
zuziorek Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale ja wkładam ogórki zawsze ciemna strona do dołu Cytuj
ase1 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Myśłę, że to nie ma znaczenia...ja zawsze "wrzucam" do plastikowego wiaderka jak leci...ogórki...zielenia....ogórki itd aż do góry....na koniec zalewam wodą i wszystko....zawsze wychodza :grin: Pozdrawiam Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale ja wkładam ogórki zawsze ciemna strona do dołu Ja też tak układam ciemną stroną do dołu, tak robiła moja mama i ja tak robię nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.