Gość gpaula Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 Mam strasznie wredny piekarnik. Jakiekolwiem ciasto bym nie robiła to on musi mi je przypalić od spodu nawet jak ustanie na mniejszą temperaturę to i tak nic nie da: albo z ciasta wyjdzie zakalec, albo i tak się przypali. To gazowy pieraknik bez termoobiegu a o kupnie nowego nie mam mowy (brak funduszy). Znacie może jakiś sposób żeby ten koszmar się skończył. Nawet te babcine. Prosze pomóżcie! Cytuj
agnieszka Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 nie chce cie martwic ale tez nie mam dobrego zdania o gazowym piekarniku.Czasem pomaga aby taki piekarnik lepiej piekł włozenie na dół cegły zwykłej.Smieszne ale prawdziwe.Powiem Ci cos jesli nie stac cie na inny piec radze ci...kup sobie na targowisku zwykły piekarnik...brzydki z wyglądu ...kosztuje około 50 zł. Mowie ci ...piecze bardzo dobrzea nie musisz go trzymac wcale na widoku ..mozesz po uzyciu go schowac.U nas mozna je kupic własnie na targowiskach.W sklepie go nie kupisz...pozdrawiam. Cytuj
renik Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Ja też polecam ten piekarnik z bazaru, kupiła go sobie moja mama kiedy jej kuchenka gazowa doprowadziła ją do szału po kolejnym spalonym cieście. Nie pomogła nawet cegła i foremki z wodą.Ten piecyk z targu jest faktycznie szkaradny, ale za to świetnie piecze. A jeśli kiedyś będziesz zmieniać kuchenkę to polecam te z piekarnikiem elektrycznym,sama mam taki i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Cytuj
vinonka Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Jeśli masz pod spodem piekarnika taką szufladę do różnych pierdół to jak będziesz coś piekła to ją po prostu wyjmij! Jest lepszy obieg powietrza dzięki temu. Ja też miałam ten problem i koleżanka mi to poradziła i naprawdę działa!!! Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Pomysł z wysuniętą szufladą piekarnika jest świetny. Też zawsze miałam problem z przypieczonym spodem. Wypróbowałam Twój sposób i problem znikł. Dzięki za radę. Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Witam wszystkich forumowiczów :lol: Ja również polecam piekarnik z bazaru. Jest lepszy niż niejeden piekarnik gazowy https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif . Wychodzą mi w nim wszystkie ciasta :D , nic się nie przypala, biszkopty rosną wspaniale i nie opadają. Jednak ostatnio sytuacja zmusiła mnie do pieczenia w piekarniku gazowym, i tu zaczęły się problemy. Biszkopty w ogóle nie chciały rosnąć, a w przypadku ciast kruchych spód się przypalał, a góra była surowa :lol: . Poradziłam sobie z tym problemem w następujący sposób: piekarnik nagrzałam do tej temperatury, w której powinno się piec dane ciasto, natomiast w momencie, kiedy włożyłam surowe ciasto do piekarnika, zmniejszyłam temperaturę. Ciasto wtedy piekło się o wiele dłużej, ale wspaniale rosło i co ważne nie przypalało się :D . Trzy dni temu piekłam biszkopt na tort urodzinowy mojej mamy. Bałam się, że ciasto mi nie wyrośnie. Miałam upiec biszkopt z 6 jajek na średniej wielkości tortownicy, a po upieczeniu należało go przekroić na trzy części. Zastosowałam tą moją metodę. Po włożeniu biszkoptu zmniejszyłam temperaturę, ciasto piekło się zdecydowanie dłużej, bo aż 50 minut. Gdy ciasto się już upiekło i otworzyłam piekarnik, nie dowierzałam własnym oczom :lol: , biszkopt tak urósł, że aż wystawał poza tortownicę. Gdy ostygł, pokroiłam go na trzy placki, każdy placek był grubości ok. 2 cm. Tort wyszedł świetny, wszystkim bardzo smakował, a szczególnie solenizantce :D . Już niedługo ten tort pojawi się na stronie www.smaczny.pl. Jak tylko go dodam, to oczywiście poinformuje wszystkich forumowiczów :D . Pozdrawiam i życzę udanych wypieków. Dorota Cytuj
Dorota Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Witam ponownie :P Chciałam poinformować zainteresowanych forumowiczów, że na stronie www.smaczny.pl, pojawił się już przepis na :) Tort prezydenta, o którym pisałam wcześniej. Jest to tort biszkoptowy, przekładany kremem maślanym, który zawiera w sobie kawałki ananasa, czekolady i orzechów włoskich. Jest naprawdę dobry. Polecam. Życzę udanego wypieku :) . Dorota Cytuj
Asieńka Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Naprawde z bazaru piekarnik jest lepszy? Zawsze tak firmy reklamuja swoje piekarniki wychwalajac je pod niebiosa, ze az zglupiec mozna bylo ktory lepszy. Cytuj
Dorosia Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Naprawdę ten piekarnik jest dobry. U nas dostępne są pojedyncze i podwójne. Przy większej rodzince to super sprawa. Cytuj
basga Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Naprawde z bazaru piekarnik jest lepszy? Zawsze tak firmy reklamuja swoje piekarniki wychwalajac je pod niebiosa, ze az zglupiec mozna bylo ktory lepszy. ZGADZA SIĘ-MOJA MAMA MA TAKI PODWÓJNY,NAWET CHLEB W NIM PIECZE. Cytuj
Gość józiu Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 <br />Mam strasznie wredny piekarnik. Jakiekolwiem ciasto bym nie robiła to on musi mi je przypalić od spodu nawet jak ustanie na mniejszą temperaturę to i tak nic nie da: albo z ciasta wyjdzie zakalec, albo i tak się przypali. To gazowy pieraknik bez termoobiegu a o kupnie nowego nie mam mowy (brak funduszy). Znacie może jakiś sposób żeby ten koszmar się skończył. Nawet te babcine. Prosze pomóżcie!<br /><br /><br /><br />oczywiście - na sam dół pod ciasto które pieczesz wstaw blachę lub płaski garnek z wodą! Józiu... Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Ja radzę na dole włożyć dwie cegły szamotowe, a jeżeli ciasto jeszcze równomiernie by się nie piekło to dodatkowo wstawić małą miseczkę z wodą. Ja miałam ten sam problem jak miałam piekarnik gazowy i w ten sposób robiłam. Cytuj
Gość atena Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Moja mama świetnie piecze i od lat używa piekarnika gazowego. Na samym dole ma położoną blachę ze żwirem. Działanie takie samo cegła tylko na całej płaszczyźnie piekarnika. Nic jej się nie przypala. Ale mówi, że trzeba się nauczyć używać takiego piekarnika, poprostu wypraktykować. Pozdrawiam Cytuj
Gość atena Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Ale ja też używam elektrycznego i uważam, że są super. Najleprze jest sterowanie elektroniczne dzięki, któremu temperatura jest dokładnie taka jak chcesz i sam się wyłączy kiedy go nastawisz. Jeżeli chcesz kupić nowy to polecam sklep: https://www.strefartvagd.pl/ Sama tam zamówiłam i jestem bardzo zadowolona z zakupu. Szybka przesyłka, dobra cena, bardzo duży wybór, dobry kontakt i obsługa, która potrafi doradzić. Pozdrawiam. A Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.