grumko Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Kurczak w Redd'sie z jabłkami i sosem grzybowym Składniki: Kurczak lub części kurczaka ( 4 udka), masło + olej do smażenia, 2 cebulki (najlepiej szalotki), butelka piwa jabłkowego ok. 30 dkg pieczarek, kubek kwaśnej śmietany (ok. 200 ml), jabłka, natka pietruszki. Kurczaka podzielić na części i przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni trochę masła i oleju i obsmażyć kurczaka z obu stron. W garnku zeszklić posiekaną cebulę na maśle, przełożyć kurczaka i zalać piwem. Dusić ok. 15 min. odwracając kurczaka od czasu do czasu. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle do miękkości. Kurczaka wyjąć z sosu piwnego do innego naczynia. Do garnka z piwem i cebulą wrzucić podsmażone pieczarki i wlać śmietanę. Sos gotować ok 10-15 min. aż odparuje nadmiar wody, a sos się zagęści. Doprawić go solą i pieprzem. Kiedy sos będzie gotowy, wrzucić z powrotem kurczaka i dusić razem ok. 5 min. Obrane jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w dość grube plastry. Obsmażyć na maśle (najlepiej sklarowanym) z obu stron. Kurczaka w sosie posypać natką pietruszki i podawać z plastrami jabłka. Smacznego!! Cytuj
ali Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 brzmi zachęcająco, więc co pozostaje? wypróbować oczywiście! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.