ROKSANA Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Witam, czasami na serniku roztapia się lukier, co może być tego przyczyną, a może wam też się tak dzieje.... Dziękuje za odpowiedzi........... Cytuj
lucienne Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 nie mam pojęcia co może być przyczyną zwłaszcza że nie znam przepisu z którego korzystałaś. Może to być wynikiem kładzenia na zbyt gorącym cieście (chociaż mi najlepiej się rozkłada na gorącym), może źle dobrana proporcja składników??. W moim przypadku nigdy nie miałam podobnego problemu z lukrem. Jestem nieco sceptyczna co do potraw zawierających surowe jajka - większość przepisów na lukier z którymi sie spotkałam zawiera je. Co prawda stosuje "prymitywny" ale dobry sposób na lukier: wlewam chłodną przegotowaną wodę do szklanki (mniej wiecej 1/10 szkl.) i dodająć po trochu cukier puder mieszam aż zgęstnieje (niestety metodą prób i błędów można wyczuć jaką rzadkość powinien mieć lukier). Można dodać również soku z cytryny (sok z połowy cytryny i 1 - 1,5 łyżki wody) i oczywiście cukier puder. Kombinacji jak widzisz może być wiele (sok z innych owoców) jak również lukier kakaowy (kakao). :razz: PS. Rzecz oczywista zurzytego cukru pudru będzie więcej niż "płynu". Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Prawdopodobnie była źle dobrana proporcja składników tak jak napisała Lucienne i lukier był za rzadki. Roksana ucierając cukier puder z wodą musisz jej dodać tyle aby była gęsta masa nadająca się do smarowania. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.