Maryśka2308 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 Snickers Składniki:Ciasto: 4,5 szkl mąki 1,5 szkl cukru 1,5 kostki masła 3 jajka 3 łyżki miodu 3 łyżeczki sody rozpuszczonej w trzech łyżkach ciepłego mlekaMasa I Zwykły budyń śmietankowy (duży) ugotowany w mniejszej porcji mleka niż podano na opakowaniu.Masa II Puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana przez około 2,5-3 godz.Masa III – masa orzechowa 30 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag cukru 10 dag masła Można oczywiście zrobić więcej masy orzechowej :razz: Byle by zachować proporcje :cool: Sposób wykonania:Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. 2 z nich upiec osobno (około 20 min w temp 180˚C) i wyłożyć do ostygnięcia. Przygotować masę orzechową: wrzucić wszystkie składniki do garnka i podgrzać do wrzenia ciągle mieszając. Następnie gorącą masę szybko przelać na blachę z 3 częścią ciasta i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut w temp 180˚C. Na pierwszą warstwę wyłożyć gorący budyń, przykryć drugą i przełożyć na nią karmel z mleka skondensowanego gotowanego uprzednio w puszce 2,5-3 godz. I przykryć to trzecią warstwą. Snickers najlepiej smakuje na drugi dzień. Porada: należy zachować ostrożność przy wykładaniu z blachy poszczególnych warstw upieczonego ciasta, ponieważ może się połamać. Najlepiej po wyjęciu z piekarnika poczekać kilka minut aż troszkę ostygnie, następnie okroić nożem przy brzegach tak aby nie przylegało z żadnej strony i ostrożnym ale zdecydowanym ruchem odwrócić blachę. Powodzenia i smacznego;) Cytuj
moniulka Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 witam czy zamiast orzechów włoskich mozna dodac jakies inne np arachidowe? Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Witam :D hmmm Szczerze to ja uważam że orzechy włoskie są najlepsze. Niewiem jak będzie smakować z archidowymi, i wogóle nie byłabym do nich przekonana :evil: Ale cóż, zawsze możesz spróbować najwyżej nie wyjdzie hehe A być może ciekawy smak miałby snickers z jakimiś innymi słonymi orzeszkami;) Życzę powodzenia i pozdrawiam :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.