Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:razz: :razz: Składniki na ciasto:

-12 dkg mąki

-szkl. wody

-szczypta soli

-6 dkg masła roślinnego

-3 jajka

-1/2łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

W rondlu zagotować wodę ,dodać masło i sól. Wsypać przesianą mąkę i mieszając ,gotować aż masa będzie odstawać od brzegów rondla.Zdiąć z ognia i mieszając przestudzić.

Do przestudzonej masy wbijać po jednym jajku dokładnie wyrabiać drewnianą  łyżką ,następne jajka dodać dopiero wtedy ,gdy poprzednie połączy się z masą , na końcu dodać proszek i wymieszać.

Blachę wysmarowca i nakładać szprycą do kremu lub z woreczka przez tulejkę nakładać w dużych odstępach okrągłe porcje ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tem. 200-220 c przez 15 -20 min, po 5-6 min uchylić minimalnie drzwiczki aby para uleciała z piekarnika i potem zamknąć i piec dalej .

Krem - składniki:

-1 jajko

-1/2 szkl. cukru pudru

-1/2 paczki buduniu waniliowego

-1 szkl. mleka

-12 dkg masła

-cytyna

-esencja cytynowa

Wykonanie:

- jajko umyć i sparzyć przez 10 s wrzątkiem ,wybić do naczynia dodać cukier i ubić na puszystą masę.

Ugotować budyń z połowy opakowania .

Masło utrzeć i na przemian dodawać schłodzony budyń,ubite jajko zcukrem, sok z cytyny, stale ucierając,doprawić do smaku cukrem pudrem i ewentualnie esencją cytynową.

Upieczone i wystudzone krążki przekroić i spodnią część napełnić kremem i przykryć ,wierzch posypać cukrem pudrem.

Polecam bo są wysmienite.

Można z ciasta formować obważanki i będa pączki wiedeńskie ,zamiast pieć to smażyć w głębokim tłuszczu ,ale bez kremu. :cool: :cool:

post-4684-1182519262_thumb.gif

Opublikowano

Wiola bardzo zachecajacy ten przepis :razz: mozna rowniez zrobic z bita smietana- miam miam.A co do paczkow wiedenskich to kiedys je robilam i porazka.Przepis mialam z programu Kawa czy herbata gdzie na zywo pokazywali jak je robic (bo akurat byl Tlusty czwartek) wiec zrobilam i wyladowaly w koszu bo byly nasiakniete tluszczem. :cool: .Musialam zrobic swoje paczki ktore sa najlepsze :cool: .

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

:cool:  Jolu aby pączki nie nasiąkały tłuszczem to do zimnego jeszcze oleju wlać trzeba 2 łyżki octu i nie powinno wsiąkać zadużo bo on zatrzymuje tłuszcz tam gdzie powinien być ,albo do ciasta dolać i wyrobić a potem smażyć,ja tak robie  przy zwykłych paczkach lub jakie kolwiek w głębokim tłuszczu smażone,pozdrawiam i życze samych udanych wypieków. :razz:

Opublikowano

Uuuuuuwielbiam ptysie :cool: :razz: , jeszcze nie jadłam takich cytrynowych, trzeba wypróbować, aż mi ślinka cieknie, mniam. Jak zrobię to oczywiście pochwalę się wrażeniami. Dzięki mamuś za przepis. Buziaczki Amelia

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ptysie wypróbowane, extra, troszkę mi krem wyszedł za rzadki, ale to moja wina, ogólnie rewelacja, polecam, sa naprawdę pyszniutkie. Pozdrawiam Amelia

Opublikowano

:razz:  Witaj Amelciu ciesze się bardzo że ptysie smakowały , choć ty zawsze byłaś łakomczuchem na ptysie  :razz:  i trudno było ciebie zniechęcić do nich, no ale teraz masz przepis to już sobie wyobrażam jak się nimi będziesz opychac hihi .Pozdrawiam mama :mrgreen:

Opublikowano

Chciałam dodać jeszcze, że na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze jak tak się przegryzą, no mój ukochany nie lubi niczego co zawiera krem, a wczoraj wszamał aż dwa ptysie na raz czyli muszą być extra.  Dzięki mamciu za przepis. Pozdrawiam Amelia

Opublikowano

:razz:  No widze że już wojtka zaraziłaś ptysiami ,ale to dobrze częściej będziesz je robić hihihi :razz: Andy to nie żart tym forum własnie Amelia mnie zaraziła i to ona mnie tu ściągnęła i tak jesteśmy razem :mrgreen:  Pozdrawiam