wiola344 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 :cool: Biskwity biszkoptowe -5 jaj -1 szkl. cukru -1,5 szkl. mąki pszennej -szczypta soli wykonanie: Jaja ubić z cukrem i solą na parze na gęstą masę. Zestawić i stopniowo dosypując mąkę w dalszym ciągu ubijać. Z gładkiej masy wycisnąć szprycą "placuszki" na wysmarowanej i posypanej tartą bułką blaszce. Ppiec ok 15 min na złoty kolor w temperaturze 160 stopni. Jeszcze ciepłe ułożyć na wałku , tak żeby gotowe biskwity były lekko złożone. Po wystygnięciu wypełnić dowolnym nadzieniem. Doskonale nadaje się bita śmietana sama i z owocami , można też przygotować krem budyniowy, karpatkowy czy nawet taki do tortu,pod krem można położyć odrobinę marmolady owocowej . :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Polecam są bardzo smaczne, Wiolu piekłam kiedyś podobne pod nazwą błyskawiczne ciasteczka biszkoptowe. Ja w przepisie nie mam soli natomiast dodawałam cukier waniliowy, gorące podważałam łopatką i zaraz owijałam trzonek drewnianej łyżki. Koniecznie muszę spróbować Twoje z nadzieniem. Pozdrawiam Cytuj
wiola344 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 :cool: Witaj ineczko ja zawsze ale to zawsze jak ubijam jajka z cukrem dodaje szczypte soli gdyż lepiej sie ubija i dodaje ją do każdego ciasta ,sól dodaje smaku i poprawia kolor ciasta ,tak jak się używa soli do potraw bo daje smak tak i w cieście jest to samo , a cukier waniliowy też daje może nie zawsze o tym pisze bo nie w każdym przepisie jest , ale ja też daje, pozdrawiam gorąco :razz: Cytuj
sabina1111 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Droga Wiolu! Dziękuję Ci bardzo za ten przepis. Napewno wypróbuję go w najbliższym czasie :razz: Jeszcze raz dzięi i pozdrawiam !!! :cool: Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Wiolu Ty podałaś wspaniały przepis ja tej nazwy nie znałam i teraz wiem że to są moje ulubione omlety. Dziękuję Tobie bardzo. Zrobię je jak będę mogła dodać zdjęcie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
wiola344 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 :razz: :razz: Witajcie ineczko i sabinko- nie ma za co dziekować od tego jest to forum aby sobie nawzajem pomagać ,ale cieszy mnie jeśli trafiłam w sedno ,ja zabieram się zaraz za robienie biskwitów czy jak kto woli omlety, jezyczki naleśniczki -wszystko to to jedno i to samo a potem wkleje zdięcia,pozdrawiam was serdecznie :cool: :cool: Cytuj
wiola344 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 :shock: Tak jak pisałam robiłam biskwity i podaje zdięcia ,jeszcze jedna uwaga - aby krem nakładać do jeszcze ciepłych placków ponieważ mogą się połamac , jako nadzienie zrobiłam krem budyniowy ,podaje przepis na ten krem 0,5 l mleka , 1 szkl. cukru i cukier waniliowy zagotować a osobno w garnuszku tak 0k 250 ml mleka wymieszać 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej i 3 duże łyżki mąki pszennej i 1 żółtko , wlać do gotującego się mleka i gotować ok 5 min, 1 kost masła utrzec i dodawać ostudzony budyń i dobrze utrzeć na puszystą mase, dodałam kilka kropli olejku cytrynowego i dużą łyżkę spirytusu aby nie było mdłe. ztej porcji wychodzi ok 22 biskwitów. :razz: Cytuj
kate_76 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 teraz jak widze zdjecia to juz wiem o co chodzi !to byly kiedys moje ulubione ciasteczka z cukierni dzieki a przepis tutaj nie ma takich pysznosci wiec sobie je zrobie ! A ze juz za miesiac wybieram sie na troszke do Polski to cukierenki bede odwiedzac :razz: Cytuj
wiola344 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 :grin: :razz: Witaj Kate ,piszesz że to twoje ulubione ja je również lubie i kedyś często kupowałam ,bo co do zrobienia to niezbyt mi się chciało,ale to forum dodaje motywacji i chęci .Pozdrawiam :shock: Cytuj
apsik Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Wiola Twoje ciastka wyglądają bardzo pysznie i wypróbuję ten przepis na pewno tym bardziej ,że robi się go szybciej niż ten który ja podałam. Pozdrowienia od Eli. Cytuj
wiola344 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 :shock: Witaj , dziekuje za pochwałę , za to ja wypróbuje twój :razz: Cytuj
Gość Pi0tr Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Witam serdecznie :) W końcu udało mi się znaleźć przepis na moje ulubione biszkoptowe naleśniczki :razz: może poszukiwania tego przepisu poszłyby mi szybciej, gdybym znał inne ich nazwy takie jak: biskwity biszkoptowe lub języczki ;p W każdym bądź razie dziękuje za przepis :P Pozdrawiam, Piotrek ;] Cytuj
wiola344 Opublikowano 7 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 :) Witaj Piotrze cieszę się ze wkońcu znalazłeś przepis na swoje ulubione ciacha,pozdrawiam i życze smacznego :razz: :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi