magdalenka_23 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 nie zrażajcie się długim opisem, przygotowanie jest naprawdę szybkie. góra pół godzinki :razz: podaję składniki na dwie okrągłe pizze o średnicy podobnej do szerokości blachy z piekarnika :cool: składniki ciasta: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wody 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 5 dkg drożdży składniki sosu: pół szklanki koncentratu pomidorowego 5 łyżek wrzątku sól, cukier, oregano do smaku. dodatki: .......kto co lubi........ u mnie zawsze jest to: 40 dkg sera żółtego 20 dkg szynki 40 dkg pieczarek przygotowanie: drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie wraz z cukrem. do naczynia przesiewamy mąkę dodajemy sól, olej, i rozrobione drożdże. zagniatamy ciasto. żeby szybciej wyrosło, napełniam zlew gorącą wodą i wkładam tam przykryte ściereczką naczynie z ciastem. teraz mamy jakieś pietnaście minut żeby uporać się z resztą składników. do szklanki z koncentratem dodajemy wrzątek i przyprawy do smaku. ucieramy ser. kroimy szynkę. pieczarki kroimy w cieniutkie talarki lub ucieramy na tarce o dużych oczkach. ponieważ jest ich sporo ja zawsze wrzucam je na patelnię i lekko solę, gdy puszczą soki, odcedzam pieczarki i przekładam do zimnego naczynia. rozgrzewamy piec do maximum. ja mam 250 C. zostawiając w środku tylko jedną blaszkę. na wolnej blaszce odwróconej do góry nogami, rozkładam papier pergaminowy, brzegi przygniatam blaszką. ciasto dzielę na połowę. jedną połowę rozkładam dłońmi na pergaminie. cieńko (max. 0,5 cm ) na kształt koła. żeby było łatwiej ręce smaruję olejem. na tak przygotowane ciasto wykładam połowę sosu, sera, pieczarek i szynki. całość posypuję oregano. brzegi pergaminu odcinam do wielkośc blaszki. teraz pozostaje przełożyć pizzę do rozgrzanego pieca. bierzemy blachę na której leży pizza. wysuwamy z pieca rozgrzaną balchę i zsuwamy na nią pizzę. taki sposób pozwala na szybkie przełożenie pizzy do pieca. można oczywiście poprostu podnieść ją za pergamin, ale pizza wygnie się do środka i większość składników spadnie. sposób zsuwania z blachy na blachę jest prostszy w wykonaniu. to samo powtarzamy z drugą połową składników. pieczemy max. 10-12 minut. i gotowe.........smakuje jak z pizzerii. :cool: Cytuj
Gość kels Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 mmmmmm smakowity przepis dzisiaj wieczorem na kolacje zrobie Cytuj
ROKSANA Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Na niedziele spróbuje zrobić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.