JustynaZ Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Witam serdecznie! Przepis na Mlebę co prawda widziałam na forum tyle, że z kwaśnej śmietany, dlatego też zamieszczam przepis, który jest nieco mniej kaloryczny. Ja Melbę wykonuję na biszkopcie, dlatego też polecam upieczenie takiegoż z 4-5 jaj na zwykłej prostąkotnej blaszce: Masa: 3 szklanki zsiadłego mleka 3 szklanki słodkiego mleka 3/4 kostki masła 2-3 jaja 3/4 szklanki cukru pudru Słodkie mleko zagotować, zsiadłe mleko rozmącić z jajkami i wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając i ponownie całość zagotować (ja osobiście przelewam zawartość do drugiego garnka, gdyż wtedy mam pewność, że nie pojawią się przypalone grudki). Otrzymany w ten sposób twarożek odcedzić na gęstym sicie i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po trochu twarożek i dajej ucierać. Powstałą masę nałożyć na biszkopt na to na przykład owoce i zalać galaretką. Do masy można dodać także wiórki kokosowe, jak kto lubi. Jeżeli zaś chodzi o mleko zsiadłe to ja je kupuję już gotowe w dużych kubkach, wystarczą takie 2 i wychodzą 3 szklanki. Jakoś z kupionego w sklepie mleka zsiadłe za nic mi nie wychodziło, dlatego też jak się pojawiło gotowe takie w kubkach to bardzo mnie to ucieszyło :razz: Szkoda, że niestety nie mogę załączyć zdjęć ale nie mam dostępu do aparatu, buuuuuu :shock: Serdecznie pozdrawiam, Justyna. Cytuj
basga Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Justynko-INA podała przepis na domowy kefir-może spróbuj zrobić ,zawsze to domowy i zdrowy. Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Link do przepisu na kefir Cytuj
JustynaZ Opublikowano 24 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Miłe Panie! Dzięki za podpowiedź z tym kefirem, nie zawsze zaglądam na forum, ostatnio nie pozwala mi na to zarówno brak czasu, jaki i mój mąż, który "okupuje" komputer :razz:,dlatego też nie zawsze jestem na bieżąco z przepisami. Jak będę miała wykonać Mlebę następnym razem spróbuję zrobić twarożek z kefirem wg przepisu Iny. Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
Jolanta Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Robie taka mase serowa i daje kwasna smietane :razz: [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi