agnes89 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Witam wszystkich, to mój pierwszy przepis jaki tutaj umieszczam. Jestem początkującą kucharką i lubię bardzo eksperymentować szczególnie jeśli chodzi o słodkości :shock: A to przepis na Śmietanowca, który miał być innym plackiem w pierwotej wersji. Z braku składników poratowałam się tym, co miałam w lodówce :razz: Biszkopt. Tutaj kazdy może zrobić biszkopt ze swojego ulubionego przepisu, ja podam mój ulubiony przepis, którego nauczyła mnie mama. 7 jaj 7 łyżek mąki 7 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do piecznia 1 łyżeczka octu (można go nie dodawać) Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić mikserem na półsztywno. Do tej piany dodać cukier ciągle miksując na najwyższych obrotach. Dodawać stopniowo po jednym zółtku. Następnie powoli dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając łyżką. Na koniec można dolać łyżeczkę octu. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 30-35 min. Masa 0,5 litra śmietany 18% 4 łyżki curku kryształu (można dodać mniej) 2 łyżki żelatyny spożywczej 1 cukier wanilinowy 1 puszka brzoskwini 1 puszka ananasów Na masę: 2 glaretki Rozpuścić żelatynę w ok. 1/3 szklanki gorącej wody, tak aby była płynna. Wymieszać mikserem śmietanę z cukrem kryształem, cukrem wanilinowym i żelatyną. Do tego dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i ananasy. Całość wymieszać najlepiej łyżką. Na wystudzony biszkopt wylać śmietanę z owocami i włożyć do lodówki, aby trochę stężała. Na samą górę można wylać 2 glaretki dowolnego koloru rozpuszczone w 3 szklankach wody. Życzę smacznego! Cytuj
basga Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Witaj Agnes wśrod nas! Ciacho zapowiada się super,takie akurat na upalne dni,szkoda ze nie możesz dołączyć fotki. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Rozpuścić żelatynę w ok. 1/3 szklanki gorącej wody, tak aby była płynna. Wymieszać śmietanę z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Do tego dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i ananasy. Całość wymieszać. Agnes- mam rozumieć, że tą płynną żelatynę dodajemy do śmietany? Cytuj
agnes89 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Witaj Agnes wśrod nas! Ciacho zapowiada się super,takie akurat na upalne dni,szkoda ze nie możesz dołączyć fotki. Właśnie nie wiem jak dodać zdjęcie. Coś probowałam, ale nie wyszło :shock: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] A jednak się udało :razz: Cytuj
agnes89 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Agnes- mam rozumieć, że tą płynną żelatynę dodajemy do śmietany? Tak, tą płynną żelatynę dodajemy do śmietany. Ja taką płynna dodawałam, żeby było lepiej wymieszać. Chyba poprawię to w przepisie, bo rzeczywiscie można nie zrozumieć :razz: Cytuj
basga Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 No proszę...od razu chce się jeść...śliczne ciacho Agusiu! Cytuj
Kasiulek Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 No to Aga narobiłaś mi smaku na to ciasto :grin: Spójrzmy jeszcze raz co do niego idzie... Hym... zaraz polecę do sklepu i zobaczymy co w nim zajdę :razz: jak mi się uda kupić wszystkie składniki to zrobię dzisiaj to ciasto... mniam :shock: Ah... jeszcze jedno pytanie. Na jaką blachę mam wykładać to ciasto? Starczy na większą czy na małą tortownicę?? Cytuj
agnes89 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Basga- bardzo się cieszę, że podoba Ci się moje ciasto :razz: Kasiulek- ja to ciasto zrobiłam na prostokątnej blaszce o wymiarach 24cmx38cm. Jest dosyć spora, więc myslę, że jeśli zrobisz niższy biszkopt będzie akurat na tortownicę :shock: Cytuj
Christina Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Bardzo mi się podoba, że nie jest potrzebna śmietana kremówka :shock: Agnes, Twój przepis podsunął mi świetny pomysł na imieninowe ciasto dla mojego kochanego Pawła :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.