jot Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 - 5 dag drożdży -1 łyżka cukru -1 łyżka soli -4 szklanki wody /letnia/ -1 kg mąki krupczatki -3 łyżki nasion siemienia lnianego -6 łyżek słonecznika -5 łyżek pestek dyni -3 łyżki nasion sezamu -1 szklanka otrąb pszennych 1. drożdże rozetrzeć z cukrem 2. pozostałe składniki wsypać do naczynia, dodaćdrożdże, dokładnie połączyć 3. odstawić do wyrośnięcia 4.blaszki wysmarować olejem, wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą ręką 5. odstawić do wyrośnięcia i wtym czasie włączyć piekarnik/nagrzać/ 6.wstawić do piekarnika do godziny czasu na 200 st. C./ może być termoobieg/ 7. po upieczeniu gorący wyjąć z blaszek :roll: :razz: :shock: :grin: Cytuj
Jolcia Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Jot ten chlebek brzmi kusząco.Muszę go zrobić.Dam znać jak mi smakował. Cytuj
jot Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 spróbuj bo warto jak upiekę to tylko ten chleb idzie i nic więcej, a najlepszy dowcip to taki ,że po swoich imieninach każdy zażyczył sobie jedną foremkę do domu. i muszę spełnić życzenia gości i po kolei piec dla każdego :roll: :razz: :shock: :grin: :roll: Cytuj
Jolcia Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Wreszcie zrobiłam chlebek :-D .Właśnie pięknie wyrasta i za chwile do pieca.Jak będzie gotowy to dam znać :-D Cytuj
Jolcia Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Jot chlebek upieczony.Jest pyszny.Nie mogłam doczekać się ,aż wystygnie i ukroiłam ciepły.Skórka chrupiąca i pyszota.Będę go często piekła. Dzięki za przepisik :-D Cytuj
jot Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 ciesze się ,że ci smakuje, ja ten chlebek piekę co tydzień :lol: najlepsz to ta skórka chrupiąca :( :) Cytuj
ainoh7 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 drożdze rozetrzec cukrem? czym? jak? odstawic do wyrosniecia? na jak długo? ile toto ma wyrosnac? jaka blaszka tego wyjdzie? prosze Jolcia albo Jot. załaczcie foto jakies Cytuj
jot Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 drożdże rozetrzeć , może być rozgnieść z cukrem , wtakich upałach rosnie krótko, ja to robię w dużym garnku i jak jest pełny , przekładam do dwóch blaszek keksowek , czyli wąskich i długichi znowu sobie rosną ,aż będą pełne i to wszystko :grin: Cytuj
As76 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 chlebek jest przepyszny . Mój tak wygląda. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Sylwiak_81 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Dzisiaj upiekłam ten chlebek i muszę przyznac że jest suuuuper, jeszcze ciepły a już pół zjedzone. Oto moje wypieki Cytuj
ewa42 Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2009 Brzmi kuszaco chyba zaraz sie wezme za pieczenie tego chlebka tak apetycznie wyglada.Jak upiekie to odpowiem czy był pyszny;)) Cytuj
ewa42 Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Własnie piekie ten chlebek juz jest w piecu,jeszcze mała godz, i bedzie rezultat jestem ciekawa jak mi wyjdzie.Tylko ja nie dodałam wszystkich nasion ciekawe jak to wyjdzie pózniej dodam zdjecie :D Cytuj
ewa42 Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Taki rezultat chlebka wyszedł jest pyszny;) Cytuj
figiel Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2010 Piekłam ten chleb wczoraj i dzisiaj musiałam powtórzyc dla moich gości na wynos 🙂 .Chleb bez ziaren ,bo nie miałam , były tylko dodane otręby pszenne . Dziękuję za przepis -Polecam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.