Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

- 5 dag drożdży -1 łyżka cukru -1 łyżka soli -4 szklanki wody /letnia/ -1 kg mąki krupczatki -3 łyżki nasion siemienia lnianego -6 łyżek słonecznika -5 łyżek pestek dyni -3 łyżki nasion sezamu -1 szklanka otrąb pszennych 1. drożdże rozetrzeć z cukrem 2. pozostałe składniki wsypać do naczynia, dodaćdrożdże, dokładnie połączyć 3. odstawić do wyrośnięcia 4.blaszki wysmarować olejem, wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą ręką 5. odstawić do wyrośnięcia i wtym czasie włączyć piekarnik/nagrzać/ 6.wstawić do piekarnika do godziny czasu na 200 st. C./ może być termoobieg/ 7. po upieczeniu gorący wyjąć z blaszek :roll: :razz: :shock: :grin:

Opublikowano

spróbuj bo warto jak upiekę to tylko ten chleb idzie i nic więcej, a najlepszy dowcip to taki ,że po swoich imieninach każdy zażyczył sobie jedną foremkę do domu. i muszę spełnić życzenia gości i po kolei piec dla każdego :roll: :razz: :shock: :grin: :roll:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jot chlebek upieczony.Jest pyszny.Nie mogłam doczekać się ,aż wystygnie i ukroiłam ciepły.Skórka chrupiąca i pyszota.Będę go często piekła. Dzięki za przepisik :-D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

drożdze rozetrzec cukrem? czym? jak? odstawic do wyrosniecia? na jak długo? ile toto ma wyrosnac? jaka blaszka tego wyjdzie? prosze Jolcia albo Jot. załaczcie foto jakies

Opublikowano

drożdże rozetrzeć , może być rozgnieść z cukrem , wtakich upałach rosnie krótko, ja to robię w dużym garnku i jak jest pełny , przekładam do dwóch blaszek keksowek , czyli wąskich i długichi znowu sobie rosną ,aż będą pełne i to wszystko :grin:

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Własnie piekie ten chlebek juz jest w piecu,jeszcze mała godz, i bedzie rezultat jestem ciekawa jak mi wyjdzie.Tylko ja nie dodałam wszystkich nasion ciekawe jak to wyjdzie pózniej dodam zdjecie :D

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Piekłam ten chleb wczoraj i dzisiaj musiałam powtórzyc dla moich gości na wynos 🙂 .Chleb bez ziaren ,bo nie miałam , były tylko dodane otręby pszenne . Dziękuję za przepis -Polecam

post-6888-1272816153_thumb.jpg

post-6888-1272816160_thumb.jpg