l_efta Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 witam:) mam ogromną prosbe do Wszystkich którzy choc troszke znają sie na tajnikach udanych ciast:) kiedy pieke ciasto ucierane to niestey wychodzi zakalec... staram sie robic wszystko dokładnie - ucieram i ucieram, wykładam na blache.. itd. i problem.. bo wychodzi zakalec... prosze pomóżcie! Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 I_efta podaj dla przykładu jeden przepis i kolejność ucierania składników a my Tobie pomożemy i dojdziemy do tego gdzie tkwi błąd. Ciasta ucierane piecze się w średnio gorącym piekarniku w temp. 160*- 180* C. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
iwona30 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Podam Ci mój przepis na ciasto ucierane ono zawsze wychodzi: Składniki: 1 margaryna 6 żółtek 25 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 35 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę ucieramy z żółtkami i z cukrem jak jest już utarte dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i pianę z 6 białek ale pianę mieszamy łyżką wykładamy na blaszkę i pieczemy w tem 180 st. Ja z tego przepisu piekę babkę, keks i normalny placek w prostokątnej blaszce. Podam jeszcze jeden przepis na ciasto wygląda i smakuje jak ucierane ale jest łatwiejsze w przygotowaniu. Składniki: 6 jaj 10 łyżek cukru 9 łyżek oleju 10 łyżek mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyzki kakao Wykonanie: Ubić białka na sztywno powoli dodawać cukier i żółtka, gdy bedzie dobrze ubite dodajemy olej ciągle ubijając na końcu dodajemy mąkę z proszkiem. Na blaszkę najlepiej keksówkę wylewamy 2/3 części ciasta jasnego zaś do pozostałej części dodajemy kakao i wylewamy na ciasto jasne mieszmy widelcem lub łyżką po upieczeniu i rozkrojeniu w środku będzie ładny wzorek.Pieczemy w 180 st. Cytuj
wiola344 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 :shock: Witaj iwonko ten drugi przepis co podajesz ja też z niego bardzo często korzystam i niezdazyło się aby wyszedł zakalec,jest pulchne i wilgotne ,super przepis też go polecam. :razz: Cytuj
Basia K Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Ciasto ucierane niby najprostsze z ciast,ale trzeba przestrzegac paru zasad.Wkleje je dla przypomnienia. 1. Wszystkie składniki potrzebne do pieczenia ciasta powinniśmy wyjąć z lodówki na jedną godzine przed rozpoczeciem pracy. Dzięki temu cukier szybciej rozpuści się ucierany z masłem czy jajkami o pokojowej temperaturze. Masa ucierana do białości mikserem lub ręcznie powinna być bardzo gęsta i jednolita. Zastosowanie cukru pudru zamiast zwykłego kryształu przyspieszy naszą pracę i zwiększy pulchność wyrobu. 2. Żóltka zazwyczaj oddziela się od białek, ale nie jest to konieczne – wszystko zależy od przepisu. Oddzielanie żółtek od białek ma jednak swoje uzasadnienie: jeżeli chcemy uzyskać po upieczeniu wyjątkowo lekkie i puszyste ciasto, z bialek ubijamy sztywną pianę (zawsze z dodatkiem odrobiny soli), a żółtka ucieramy osobno z cukrem, bądź z cukrem i tluszczem. 3. Bardzo ważne jest, aby trzepaczka do ubijania piany była czysta i sucha. Białka muszą być szczególnie ostrożnie oddzielone od żółtek. Nawet odrobina żółtka przeszkadza w ubiciu piany na sztywno. Nie należy używać też trzepaczki ani łapek do miksera ubrudzonych tłuszczem. Najlepiej, aby uniknąć zabierającego czas mycia w trakcie przygotowywania ciasta, zaopatrzyć się w dwie pary łapek do miksera albo dwie trzepaczki. Piana powinna być przecież ubijana na końcu, aby nie zdążyła opaść, zanim wymieszamy ze sobą resztę składników. 4. O wiele łatwiej i szybciej ubija się gęstą i sztywną pianę z zimnych białek niż z tych o temperaturze pokojowej. 5. Mąkę powinno się przesiewać z proszkiem do pieczenia. Jeżeli ciasto pieczemy z różnych rodzajów mąki, też należy przesiać je razem, a następnie dodawać do masy stopniowo, najlepiej po łyżce, cały czas ucierając. 6. Płyny, takie jak alkohol, mleko czy różne rodzaje napojów wlewamy dopiero po wsypaniu mąki i wymieszaniu jej. Również po dodaniu mąki wrzucamy owoce i orzechy. Dobrze jest oprószyć bakalie mąką - nie będą wówczas opadaly na dno ciasta. Trzeba o tym pamiętać szczególnie w przypadku moczenia bakalii (np. rodzynek) w rumie, czy innym alkoholu. 7. Przygotowana do wyłożenia na blachę masa powinna być raczej gęsta, dobrze trzymająca się trzepaczki. Jeżeli wydaje się nam zbyt płynna, możemy dodać odrobinę mąki. 8. Blacha, w której będziemy piec ucierane ciasto, musi zostać starannie wysmarowana tluszczem i wysypana bulką tartą albo wyłożona papierem do pieczenia. Dzięki temu unikniemy przywierania ciasta do formy. 9. W zasadzie powinno się przestrzegać czasu pieczenia podanego w przepisie. Należy go jednak dostosować do posiadanego piekarnika. Ciasta ucierane pieczone w zbyt wysokiej temperaturze spalą się, w środku pozostając surowe, podczas gdy pieczone w temperaturze zbyt niskiej, wysuszą się, a ich brzegi nadmiernie stwardnieją. 10. Ciasta należy piec w nagrzanym ( 3-4 minuty wcześniej) piekarniku, a po upieczeniu nie wyciągać od razu, lecz pozostawić w wyłączonym piecu na 15 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do calkowitego ostudzenia. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Mam pytanie co to znaczy że jest zakalec jak to wygłada? :razz: Cytuj
iwona30 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 W środku lub na spodzie jest tak jakby pasek zabitego ciasta i ogólnie jest twarde. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 A czy jak w cieście ucieranym na środku jest niedopieczone ciasto a po bokach jest upieczone to też znaczy że jest zakalec? Cytuj
iwona30 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 To jest według mnie zakalec. Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Edytko, tak to jest zakalec. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 No to ja też mam pytanie. Jak jest w przepisie np. jajka, cukier i margaryna... to co z czym najpierw ucieramy i co do czego dodajemy?? Bo może od kolejności zależy czy ciasto wyjdzie czy raczej nie... Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Kasiu ja dokładnie ucieram margarynę, dodaję po trochu cukier, stopniowo żółtka i ucieram aż masa będzie pulchna. Następnie dodaję stale mieszając po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i na końcu dodaję ubitą pianę z białek delikatnie mieszając. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 He! Dziękuję za odpowiedź! Teraz już wiem dlaczego ciasto mi nie wyszło. Ja najpierw utarłam żółtka z cukrem a później dodałam margarynę :razz: dlatego mi się ciasto "zważyło". Ale teraz już wiem jak należy robić :shock: Cytuj
l_efta Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 witam:) ciasto ucierane przygotowuje tak:) ucieram masło lub margaryne( czy to może miec jakieś znaczenie?) z cukrem na puch, potem stopniowo dodaję po 1 żółtku, potem dodaje makę z proszkiem do pieczenia ( wtedy juz mieszam łyżką), na końcu piane z białek..i na blache... Pieke je zazwyczaj w temp. ok 180 C ...tylko z czasem pieczenia bywa różnie bo czesto nie jest do końca powiedziane jak długo... no i musze przyznać ze z ciast uceranych udaje mi sie czasem ciasto https://www.smaczny.pl/przepis,ciasto_budyniowo_jablkowe a tak poza tym to kilka razy próbowałam zrobić Radomiankę ale nie wychodziła...(przepisu teraz nie moge podac bo nie jestem jeszcze wdomku i nie mam tego przepisu pod ręką) Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za porady:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.