ina12 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 1 1/2 szklanki mąki 20 dag margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka cukier waniliowy łyżka kawy nesci, inki lub mocnego naparu kawy naturalnej Masa orzechowa 25 dag łuskanych orzechów włoskich kostka margaryny lub masła 25 dag cukru pudru 2 żółtka kieliszek rumu lub innego alkoholu Mąkę z margaryną posiekać. Dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, kawę i szybko wyrobić. Ciasto schłodzić, następnie rozwałkować i przykryć nim ustawione foremki babeczek. Mocno wgnieść ręką ciasto do środka i wylepić foremki, ustawić na blasze i piec w temp. 200*- 220*C na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze gorące ostrożnie wyjąć odwracając foremki spodem do góry. Ostudzone babeczki wypełnić masą orzechową. Orzechy zrumienić na patelni na złoty kolor, ostudzić, zemleć. Masło ucierać na pulchną masę dodając cukier puder, żółtka i zmielone orzechy, a następnie rum i jeszcze dokładnie utrzeć. Przygotowaną masą napełnić babeczki i udekorować cząstkami orzechów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.