Basia K Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Ciasto 3 szkl maki kostka margaryny 4 zóltka 1/2 szkl cukru Masa serowa 50 dag zmielonego sera 2 jaja 1/2 szkl cukru lyzka maki ziemniaczanej 2 lyzki mleka w proszku 4 lyzki masla cukier waniliowy aromat cytrynowy+skórka otarta z polowy cytryny Wierzch 1-1/5 kg wydrylowanych wisni kisiel wisniowy 4 lyzki cukru 4 bialka Do kruszonki 3 lyzki cukru 2 lyzki wiorków kokosowych troche maki Z podanych skladników zagniesc ciasto.Garsc ciasta odlozyc na kruszonke,a reszte wylozyc na blache (25x40 cm) i podpiec w temp.200st na jasnozloty kolor.Ser zmiksowac z reszta skladników,wylozyc na podpieczone ciasto.Na mase serowa ulozyc wisnie.Z bialek ubic sztywna piane,pod koniec ubijania dodac cukier i kisiel,wylozyc na warstwe wisni.Do ciasta odlozonego na kruszonke dodac cukier,kokos i tyle maki,aby ciasto lekko sie rozsypywalo.Rozsypac kruszonke na pianie z bialek. Piec ok 45 min. w temp.200st. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego,ale tak nam smakuje,ze pieke je co roku na moje urodziny w sierpniu. Cytuj
apsik Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Basiu do ciasta nie dodaje się proszku,chciałam się upewnić bo niedłudo wiśnie więc będzie nowy przepis do wypróbowania. Z góry dziękuję i pozdrawiam...Ela. Cytuj
JustynaZ Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Basiu, przepis już mam w druku, ciekawe zestawienie ser-wiśnie, ja bardzo chętnie korzystam z przepisów Poradnika Domowego, chociaż nie wszystkie pewnie posiadam. Właśnie, a co z proszkiem do pieczenia? Pozdrawiam i czekam. Justyna. Cytuj
Basia K Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Ostatni raz pieklam go rok temu :razz: ,musialam wiec zajrzec do przepisu i sprawdzic,czy nie zapomnialam.Ale faktycznie nie daje sie proszku. To ciasto to tylko "podloze" dla efektownej smacznej góry. Cytuj
apsik Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Basiu mam zamiar upiec jutro ten serniczek tylko mam jeszcze jedno maleńkie pytanie,czy ser wykładać na zimne podpieczone ciasto czy może być ciepłe. Cytuj
Basia K Opublikowano 30 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Nie bylo mnie pare dni,mam nadzieje,ze zdaze z odpowiedzia... Ja daje mase na takie lekko przestygle ciasto. Napisz koniecznie,jak Ci wyszlo. Cytuj
apsik Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Basiu niestety nie upiekłam serniczka bo miałam tylko pół kilo sera a chłopaki wołały cielaczka,bo nie lubią ciast z owocami i nie miałam wyjścia. Wprzyszłości na pewno zrobię bo nabrałam na niego ochoty,dziękuję bardzo za odpowiedz,przyda się w przyszłości,upiekę to dam znać ale jestem pewna ,że będzie pycha. Pozdrawiam niedzielnie...Ela. Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 A oto Basiu zdjęcia Twojego sernika z wiśniami: Szczerze polecam to ciasto innym do upieczenia, bo naprawdę warto. Sezon wiśniowy w pełni, można więc piec do woli:) Pozdrawiam i dziękuje za przepis. :wink: Cytuj
Dorunia Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Bardzo fajny przepis,wiśnie mam więc chyba upiekę go na niedzielę,ale mam pytanie ile czasu należy podpiekać ciasto zanim wyłożymy na niego masę?Podzielę się spostrzeżeniami o nim :wink: Cytuj
apsik Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja właśnie przyszłam spisać przepis i jakie zaskoczenie ,Reniu wspaniałe ciasto Ci wyszło ,mam nadzieję że moje też takie wyjdzie. Spisuje i biorę się do dzieła. Cytuj
apsik Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Basiu ciasto upieczone i spróbowane ,jest smaczniutkie -nie za słodkie,polecam szczerze wszystkim. Na drugi raz spróbuje dać większą porcje sera,chyba dzięki dodaniu mleka w proszku ma tak inny smak,że moja teściowa nie mogła odgadnąć co to jest -mówiła że budyń. Basiu stawiam 5 i dzięki za przepis,pozdrawia Cię Ela. Cytuj
renigliwice Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Doruniu- tak naprawdę, to nie trzymałam się czasu przy podpiekaniu spodu. Wyciągnęłam go kiedy był jasnozłoty, może po 15 minutach, ale nie jestem pewna czasu. Ja dodałam więcej sera niż w przepisie a do ciasta(spodu) dodałam jednak łyżeczkę proszku do pieczenia oraz trochę śmietany. Przepis również jak Ela oceniam na 5. Pozdrawiam Was gorąco. :wink: :) :roll: Cytuj
Dorunia Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Dziękuję Reniu za odpowiedź...mam wszystkie produkty w domu więc dzisiaj go piekę :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.