Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto

3 szkl maki

kostka margaryny

4 zóltka

1/2 szkl cukru

Masa serowa

50 dag zmielonego sera

2 jaja

1/2 szkl cukru

lyzka maki ziemniaczanej

2 lyzki mleka w proszku

4 lyzki masla

cukier waniliowy

aromat cytrynowy+skórka otarta z polowy cytryny

Wierzch

1-1/5 kg wydrylowanych wisni

kisiel wisniowy

4 lyzki cukru

4 bialka

Do kruszonki

3 lyzki cukru

2 lyzki wiorków kokosowych

troche maki

Z podanych skladników zagniesc ciasto.Garsc ciasta odlozyc na kruszonke,a reszte wylozyc na blache (25x40 cm) i podpiec w temp.200st na jasnozloty kolor.Ser zmiksowac z reszta skladników,wylozyc na podpieczone ciasto.Na mase serowa ulozyc wisnie.Z bialek ubic sztywna piane,pod koniec ubijania dodac cukier i kisiel,wylozyc na warstwe wisni.Do ciasta odlozonego na kruszonke dodac cukier,kokos i tyle maki,aby ciasto lekko sie rozsypywalo.Rozsypac kruszonke na pianie z bialek.

Piec ok 45 min. w temp.200st.

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego,ale tak nam smakuje,ze pieke je co roku na moje urodziny w sierpniu.

Opublikowano

Basiu, przepis już mam w druku, ciekawe zestawienie ser-wiśnie, ja bardzo chętnie korzystam z przepisów Poradnika Domowego, chociaż nie wszystkie pewnie posiadam. Właśnie, a co z proszkiem do pieczenia? Pozdrawiam i czekam. Justyna.

Opublikowano

Ostatni raz pieklam go rok temu :razz: ,musialam wiec zajrzec do przepisu i sprawdzic,czy nie zapomnialam.Ale faktycznie nie daje sie proszku. To ciasto to tylko "podloze" dla efektownej smacznej góry.

Opublikowano

Basiu niestety nie upiekłam serniczka bo miałam tylko pół kilo sera a chłopaki wołały cielaczka,bo nie lubią ciast z owocami i nie miałam wyjścia. Wprzyszłości na pewno zrobię bo nabrałam na niego ochoty,dziękuję bardzo za odpowiedz,przyda się w przyszłości,upiekę to dam znać ale jestem pewna ,że będzie pycha. Pozdrawiam niedzielnie...Ela.

Opublikowano

A oto Basiu zdjęcia Twojego sernika z wiśniami: post-4422-1183662859_thumb.jpg post-4422-1183662867_thumb.jpg Szczerze polecam to ciasto innym do upieczenia, bo naprawdę warto. Sezon wiśniowy w pełni, można więc piec do woli:) Pozdrawiam i dziękuje za przepis. :wink:

Opublikowano

Bardzo fajny przepis,wiśnie mam więc chyba upiekę go na niedzielę,ale mam pytanie ile czasu należy podpiekać ciasto zanim wyłożymy na niego masę?Podzielę się spostrzeżeniami o nim :wink:

Opublikowano

Basiu ciasto upieczone i spróbowane ,jest smaczniutkie -nie za słodkie,polecam szczerze wszystkim. Na drugi raz spróbuje dać większą porcje sera,chyba dzięki dodaniu mleka w proszku ma tak inny smak,że moja teściowa nie mogła odgadnąć co to jest -mówiła że budyń. Basiu stawiam 5 i dzięki za przepis,pozdrawia Cię Ela.

Opublikowano

Doruniu- tak naprawdę, to nie trzymałam się czasu przy podpiekaniu spodu. Wyciągnęłam go kiedy był jasnozłoty, może po 15 minutach, ale nie jestem pewna czasu. Ja dodałam więcej sera niż w przepisie a do ciasta(spodu) dodałam jednak łyżeczkę proszku do pieczenia oraz trochę śmietany. Przepis również jak Ela oceniam na 5. Pozdrawiam Was gorąco. :wink: :) :roll:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.