ina12 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jaja 25 dag margaryny szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy Całe jaja ubić z cukrem, dodać przesianą makę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem. Wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do formy i piec w temp. 180*C ok. 30 minut. Cytuj
mac51 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Dzisiaj zrobiłem tę babkę. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Piekłem trochę dłużej, ale to zależy od piekarnika.Pozdrawiam :) Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 Maćku piękną babkę upiekłeś, dziękuję Ci bardzo że wypróbowałeś, podzieliłeś się opinią i dodałeś zdjęcie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
mac51 Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Dzięki Halinko za miłe słowa, a babka jest naprawdę super :) Cytuj
kaya Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Hej! Upiekłam dziś babkę Halinki i ku zdziwieniu wyszedł mi kompletny zakalec. krok po kroku zastosowałam się do przepisu a po upieczeniu nie nadawało się do spożycia. czy ktoś może mi powiedzieć co robię żle? pozdrawiam i czekam na podpowiedzi P.s. Halinko przepis na drożdżówkę bez ubrania jest naprawdę świetny Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Kaya ja myślę że dokładnie nie wymieszałaś składników, czy jest dobrze upieczona to napewno sprawdzałaś patyczkiem. Na drugi raz śmiało możesz zmiksować ciasto ale na małych obrotach. Za wiadomość drożdżówki dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
minia51 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Wczoraj piekłam tę babkę i została zjedzona "na pniu". Pychota i mało przy niej pracy. Dzięki za przepis. Pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Minia wielkie dzięki za wypróbowanie i wiadomość. Serdeczne pozdrowienia. Cytuj
ala291 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Halinko,nie wiem dlaczego,babka kompletnie mi nie wyszła :mrgreen: zakalec jak sie patrzy...wszystko,po kolei robiłam jak w przepisie,mieszałam mikserem,tłuszcz był wystarczająco chlodny,ale babka nie wyszła :oops: ,co nie tak zrobiłam?? zawsze babki mi się udają, a tutaj niestety,nie :-( Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Alu naprawdę nie wiem co to może być za przyczyna. Przepis ten liczy sobie już 18 lat i niejednej osobie użyczyłam i nie było zakalca, a tu dowiaduję sie o dwóch zakalcach. Tak bardzo bym chciała doradzić, a jestem bezradna. Na drożdżówkę bez urabiania przepis dałam męża siostrze, dwa razy piekła i zawsze się jej nie udała, powiedziała że drożdżowego ciasta nie będzie piekła bo obojętnie jakie robiła to było nie udane, a inne wypieki robi naprawdę bardzo dobre. Pozdrawiam Cytuj
ala291 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 Halinko,również nie wiem co się stało? przecież jestem juz nie młodą kucharką,i aż mnie zamurowało jak wbiłam patyczek i zobaczyłam,że z wierzchu jest leciutkie i mokre ciasto a dalej patyczek wchodzi jak po grudzie,bo niżej była mąka nie wyrośnięta...już był zakalec,a w piekarniku sidziała babka prawie godzinę :mrgreen: ...może kiedyś spróbuję ją upiec,nie wiem? na razie to nawet nie myslę o pieczeniu babki :oops: Pozdrawiam :-( Cytuj
mac51 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Po przeczytaniu kilku postów, że babka nie wyszła (zakalec) upiekłem babkę jeszcze raz, tylko w innej formie. Babka wyszła puszysta, rozpływa się w ustach. Przepis bardzo dobry :D [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
ala291 Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 no to się ciesz!! nam nie wyszła i trudno...nie każde ciasto wszystkim zawsze się udaje,tak juz jest :sad: Cytuj
broker Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Hmm, z mąki ziemniaczanej? Czyli sama skrobia.... dobre to? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.