Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

+Czy dobre? Bardzo dobre! Piekłam tę babkę już 3 razy i zawsze się udała. Niestety, nie potrafię dodawać zdjęć. Babka tania, prosta w wykonaniu, pyszna i moi domownicy zjadają ją "na pniu"

  • 1 rok później...
Opublikowano

Hej!

Upiekłam dziś babkę Halinki i ku zdziwieniu wyszedł mi kompletny zakalec. krok po kroku zastosowałam się do przepisu a po upieczeniu nie nadawało się do spożycia. czy ktoś może mi powiedzieć co robię żle?

pozdrawiam i czekam na podpowiedzi

P.s. Halinko przepis na drożdżówkę bez ubrania jest naprawdę świetny

Witam wszystkich zainteresowanych.

Kochani,jestem cukiernikiem z zawodu.Pamiętajcie kochani iż przy każdym piaskowym cieście jak i zarówno przy bezach czy to są same białka czy tez całe jaja ubijane z cukrem pamietać musimy o tym aby ubijać je zawsze na najwiekrzych obrotach do całkowitego rozkładu cukru.Jak to sprawdzić?(zanużyć palec w roztrzepanych jajach obliznąć go.Nie powinno być czuć grudek cukru).Dopiero teraz możemy dodawać kolejne składniki.Tym sposobem gwarantuję że unikniecie zakalca !!!Powstawał on dlatego iż nie dokładnie roztrzepane jaja z cukrem,w dalszym połączeniu z proszkiem do pieczenia zamiast wytwarzać bakterie powodujące spulchnianie ciasta,zabijały się nawzajem(zarówno cukier zabijał pracę proszku do pieczenia i na odwrót),a powinna być współpraca tych dwóch składników.Dobrze roztrzepane jaja z cukrem nie utworzą zakalca.ZAPEWNIAM I POZDRAWIAM.

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

A ja uwielbiam tą babkę ale w 80% przypadków wychodzi mi zakalec. NIe mam pojęcia dlaczego, już ubijam długo jajka z cukrem do białego, tak aby w palcach nie było czuć grudek cukru. Potem tylko szybko wmieszuje reszte składników. Margaryna/ masło bo robiłam z tym i z tym mam rozpuszczoną i ostudzoną. Piekłam ją i u siebie i u mojej mamy w piekarniku i jest tak samo tzn najczęścviej wychodzi nam zakalec, ale kilka razy w życiu zdarzyło się że wyszła puszysta jak chmurka. I kompletnie nie iem od czego to zależy. Najgorsza wychodzi jak długo ubijam wszystko tzn najpierw jajka z cukrem i reszte tez. Następnym razem poubijam dłużej po podaniu margaryny na sam koniec bo już sama nie mam pojęcia co inaczej jeszcze zrobić żeby wyszła.

Opublikowano

Może to wina jakości margaryny?Ja kilka razy już przejechałam się na tych marketowych i teraz tylko palmę zieloną kupuję albo zwykłą/niebieską /mleczną.

  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.