minia51 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 +Czy dobre? Bardzo dobre! Piekłam tę babkę już 3 razy i zawsze się udała. Niestety, nie potrafię dodawać zdjęć. Babka tania, prosta w wykonaniu, pyszna i moi domownicy zjadają ją "na pniu" Cytuj
mac51 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Potwierdzam to, co napisała Minia51 ;) Cytuj
Gość arturo287 Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Hej! Upiekłam dziś babkę Halinki i ku zdziwieniu wyszedł mi kompletny zakalec. krok po kroku zastosowałam się do przepisu a po upieczeniu nie nadawało się do spożycia. czy ktoś może mi powiedzieć co robię żle? pozdrawiam i czekam na podpowiedzi P.s. Halinko przepis na drożdżówkę bez ubrania jest naprawdę świetny Witam wszystkich zainteresowanych. Kochani,jestem cukiernikiem z zawodu.Pamiętajcie kochani iż przy każdym piaskowym cieście jak i zarówno przy bezach czy to są same białka czy tez całe jaja ubijane z cukrem pamietać musimy o tym aby ubijać je zawsze na najwiekrzych obrotach do całkowitego rozkładu cukru.Jak to sprawdzić?(zanużyć palec w roztrzepanych jajach obliznąć go.Nie powinno być czuć grudek cukru).Dopiero teraz możemy dodawać kolejne składniki.Tym sposobem gwarantuję że unikniecie zakalca !!!Powstawał on dlatego iż nie dokładnie roztrzepane jaja z cukrem,w dalszym połączeniu z proszkiem do pieczenia zamiast wytwarzać bakterie powodujące spulchnianie ciasta,zabijały się nawzajem(zarówno cukier zabijał pracę proszku do pieczenia i na odwrót),a powinna być współpraca tych dwóch składników.Dobrze roztrzepane jaja z cukrem nie utworzą zakalca.ZAPEWNIAM I POZDRAWIAM. Cytuj
madzialena3 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 A ja uwielbiam tą babkę ale w 80% przypadków wychodzi mi zakalec. NIe mam pojęcia dlaczego, już ubijam długo jajka z cukrem do białego, tak aby w palcach nie było czuć grudek cukru. Potem tylko szybko wmieszuje reszte składników. Margaryna/ masło bo robiłam z tym i z tym mam rozpuszczoną i ostudzoną. Piekłam ją i u siebie i u mojej mamy w piekarniku i jest tak samo tzn najczęścviej wychodzi nam zakalec, ale kilka razy w życiu zdarzyło się że wyszła puszysta jak chmurka. I kompletnie nie iem od czego to zależy. Najgorsza wychodzi jak długo ubijam wszystko tzn najpierw jajka z cukrem i reszte tez. Następnym razem poubijam dłużej po podaniu margaryny na sam koniec bo już sama nie mam pojęcia co inaczej jeszcze zrobić żeby wyszła. Cytuj
basga Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 Może to wina jakości margaryny?Ja kilka razy już przejechałam się na tych marketowych i teraz tylko palmę zieloną kupuję albo zwykłą/niebieską /mleczną. Cytuj
madzialena3 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2011 Chyba nie bo zawsze kupuje Kasię, ale też często robię na maśle i jest dokładnie to samo :/ Cytuj
Dany Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Kasia i Palma chyba są najlepsze do wszystkich wypieków :) Cytuj
EWA1992 Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2011 Upiekłam dzisiaj babkę i niestety po środku ciasta wyszedł zakalec. Wymieszałam dobrze,na wolnych obrotach i cóż pieski zjedzą.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.