ina12 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 6 jaj niepełna szklanka cukru 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao dorodne owoce n.p. wiśnie, jabłka, gruszki śliwki - nam najbardziej smakuje z wiśniami Masa 1,5 paczki budyniu 2 szklanki mleka 25 dag masła roślinnego 3/4 szklanki cukru pudru sok z cytryny Polewa 1 jajo 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao 13 dag margaryny Wiśnie, śliwki to każdy wie muszą być wydrylowane a obrane jabłka lub gruszki przeciąć na połówki i wydrązyć. Na ciasto nakładać jeden gatunek owoców do wyboru. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać kolejno żółtka ucierając dalej, dodając stopniowo mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Połowę ciasta wyłożyć do formy, na ciescie położyć owoce. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto z owocami. Piec ok. 45 minut w temp. 180*C. Po wystudzeniu położyć masę budyniową i na masę polewę. Ugotować budyń i ostudzić. Tłuszcz dokładnie utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń dokładnie ucierając, wymieszać z sokiem z cytryny. Całe jajo ubić dokładnie z cukrem, dodac kakao i roztopioną goraca margarynę. Ubijać dalej do przestudzenia. Zimną polewę wlac na masę budyniową i ciasto wstawić do lodówki. Cytuj
apsik Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Halinko jeżeli 1,5 paczki budyniu to może być ten duży na 3/4 litra. :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Elunia może być, czyli dodasz 5 g więcej a to jest minimalna różnica. Dzisiaj może jeszcze podam drugi przepis wypróbowany. Cytuj
Majeczka_14 Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Halinko, mam pytanie, czy mogę upiec to ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm (wczoraj wreszcie kupiłam i chciałabym przetestować)? Czy raczej na blaszce 25 na 36 cm? Bo w następnym tygodniu upiekłabym Fale Dunaju, tym bardziej, że mam pod dostatkiem wiśni, a z drożdżówki zostały dwa kawałki :evil:. Pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Majeczko to ciasto zawsze piekę w tortownicy dokładnie o takiej średnicy co podałaś. Pozdrawiam Cytuj
Majeczka_14 Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Dziękuję za odpowiedź, w poniedziałek upiekę i wstawię zdjęcia. Cytuj
anulka2a Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 dziekuje za przepis ciasto wyszlo bardzo dobre tylko nie wiem czemu masa nie zastygla a upieklam z czeresniami Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Anulka ciasto wyszło Tobie bardzo ładne takie jak powinno, dziękuję za dodanie zdjęcia i opis. Masa nie jest sztywna, tylko taka jak krem. Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Anulko a wygląda jakby z jagodami było-ale baaaaaaardzo apetyczne Cytuj
Kaliope Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Halinko, zrobiłam Fale Dunaju na Wielkanoc, ale dopiero teraz mam trochę czasu, żeby wkleić zdjęcia. Mój przepis jest bardzo podobny, tylko do ciasta daję jeszcze olejek rumowy i cukier waniliowy a krem robię według swojego sprawdzonego sposobu. Tym razem upiekłam ciasto w mniejszej blaszce, przekroiłam na pół i przełożyłam kremem a na wierzch nie robiłam polewy tylko starłam czekoladę. Bardzo nam smakowało i w tej wersji :-P Halinko pozdrawiam cieplutko! :-P Cytuj
figiel Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Kingo piękne ciasto -brawo !!!! I dobrze wymyśliłas ,zeby przełożyć kremem , teraz wygląda na wykwintne ciasto tortowe .... Pozdrawiam Cię i milego weekendu życzę :-P Cytuj
Kaliope Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Dziękuję Kochana, ja Tobie również życzę udanego weekendu :-P Pozdrawiam! Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Kingo Twoje ciasto jest wytworne, wspaniale się prezentuje. Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.