ela52 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 1 kg maki 30 dkg masla 4 lyzki cukru 4 zoltka 1 szklanka kwasnej smietany 10 dkg drozdzy jagody Drozdze rozkruszyc,dac do maki.Dodac rowniez wszystkie skladniki i dobrze wyrobic. Ciasto rozwalkowac,krajac w kwadraty lub prostokaty i nakladac lyzeczka jagody posypane maka ziemniaczana.Dac na wysmarowana blaszke i posmarowac bialkiem. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem lub polukrowac. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Cześć Elu nie wiem czy dobrze zrozumiałam kroić ciasto i nakładać jagody a czy te ciasto trzeba zlepic tak jak pierożki? Cytuj
basga Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Ile wychodzi jagodzianek z tej porcji? Cytuj
Jolcia Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Elu czy jagódek nie słodzimy? Przepis akurat na czasie. Cytuj
Jolanta Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Troche nie precyzyjny ten przepi :shock: Czy ciasto musi wczesniej wyrosnac,albo przygotowane buleczki moze musza troche podrosnac przed pieczeniem?Prosze autorke o wiecej informacji!!! :razz: [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
iwona30 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Jest to przepis z Radia Maryja który, dzisiaj słyszałam i z tego co wiem to ciasto jak wyrośnie to się wałkuje i wycina się albo krążki jak na bułeczki albo kwadraty i się zlepia. A co do jagód to tylko do środka się daje. Bo ja jak robię z mojego przepisu to jagody dodatkowo słodzę i ciasto smaruję jajkiem i posypuje cukrem lub nie a po upieczeniu posypuje cukrem pudrem. Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Ja też jagody słodzę i posypuję mąką ziemniaczaną. Na kilogram mąki potrzeba około 3/4 l jagód i słodzi się je około jedną szklanki cukru a mąki ziemniaczanej dodaje się jedną łyżeczkę żeby nie wyciekał sok. Ja mam inny przepis stary i ciasto musi być zostawione do wyrośnięcia. Basiu z tego przepisu co ja mam wychodzi 50 szt. bo sobie zanotowałam. Cytuj
ela52 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Jagod nie slodzimy. Pozdrawiam cieplutko :evil: :razz: :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi