baśka96 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Jakie macie sposoby na przetwarzanie jagód, zrobiłam już dżem i jagody zasypywane cukrem i nie mam już pomysłu co można z nimi jeszcze zrobić.Pomóżcie, Cytuj
basga Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 A wystarczy zamrozić...zimą do ciasta czy naleśników jak znalazł! Cytuj
iwona30 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Ja jeszcze robię tak całe jagody zasypuje cukrem one puszczą sok to wtedy chwilkę gotuję aż trochę zmiękną można dać żelfix żeby były gęstsze albo nie, ja nie dawałam używam ich później do jogurtu Doruni albo robię koktail ze śmietną.Pycha. Cytuj
Dorunia Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Jak masz większą ilość to możesz zrobić naleweczkę jagodową i jak będzie gotowa to razem z owocami zamknąć w słoiczkach i potem owoce wykorzystać do ciasta lub jakiegoś deseru :evil: Cytuj
baśka96 Opublikowano 30 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Dziękuję za pomysły ale poszłam po najmniejszej linii oporu i część zamroziłam a część przekręcilam przez maszynkę do mięsa, i też zamroziłam w małych pojemniczkach.Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Możesz jeszcze zrobić jagody w sosie własnym. Część jagód wkłada się do słoika świeżych i do tego część zagotowanych i pasteryzuje się. Można zrobić również sok parowany. Basiu jeżeli jesteś zainteresowana mogę podać dokładne proporcje i sposób wykonania. Pozdrawiam Cytuj
baśka96 Opublikowano 30 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Witaj Ina, jeżeli możesz to podaj proporcje na jagody w sosie własnym, co prawda wczorajsze jagody już zrobiłam ale wybieramy sie jeszcze jutro, więc chętnie skorzystam z Twojej propozycji.Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2007 Jagody opłukać i osaczyć z wody. Sypać do słojów, potrzasając, aby ciaśniej się układały. Część jagód zagotować i zalać nimi jagody ułożone w słoikach. Słoiki zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 18 minut , dotyczy to słoików 0,5 l i mniejszych, większe trzeba pasteryzować o 5 minut dłużej. Po otwarciu słoja można z soku zrobić zupę jagodową, zrobić pierogi i nadawają się do ciasta. Słodzi się dopiero jak bierzesz do zużycia. Basiu do soku parowanego na 2 kg. jagód dodaje się 15 - 25 dag cukru. Pozdrawiam Cytuj
baśka96 Opublikowano 1 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Ina ,czy te jagody które mam zagotować trzeba podlać trochę wodą ,czy pod wpływem podgrzewania puszczą same sok? Pozdrawiam Cytuj
ROKSANA Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Ina, jutro skorzystam z twojego przepisu, ponieważ bardzo lubię chodzić na jagody, a nie mam już co z nimi robić! Serdeczne dzięki: ROKSANA Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Basiu przepraszam że wcześniej nie udzieliłam odpowiedzi. Usiadłam dopiero do komputera bo miałam gości. Basiu wody się nie dodaje, same puszczą sok podczas podgrzewania aż do zagotowania. Roksana dziękuję że skorzystasz z przepisu. Pozdrawiam Cytuj
baśka96 Opublikowano 2 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Ok Ina , dziękuję za odpowiedż , na pewno skorzystam z Twojego przepisu i dam znać jak wyszły.Pozdrawiam. Cytuj
baśka96 Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Ina, zrobiłam jagody Twoim sposobem, tzn. część jagód włożyłam do słoików a część zagotowałam i zalałam nimi te w słoikach.Jednak muszę przyznać się bez bicia, że do jagód które gotowałam dodałam trochę cukru. Oczywiście po ostudzeniu musieliśmy sloik otworzyć celem degustacji. Jagódki wyszły SUPER!!!!! Zawsze robiłam jagody w ten sposób , że wsypywałam do słoika a następnie zasypywałam cukrem i pasteryzowałam . Twoje jednak zdecydowanie róznia się smakiem, są lepsze.Wypróbowaliśmy też je od razu do jogurtu, po prostu pyszne.Dziekuję za nowy sposób na jagody.Pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Basiu nie masz pojęcia jaką mi radość sprawiłaś i uciechę że w ten sposób smakują Wam jagody. To jest bardzo stary wypróbowany przepis. Ty robiłaś zawsze je tak jak ja wiśnie robię czyli owoce w soku własnym. Ten sposób co podałam też są w soku własnym. Basiu dziękuję bardzo że dałaś znać. Pozdrawim serdecznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi