basga Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Wybrane zwierzęce składniki i dodatki do produktów Albumina (białko jajka) - używa się do żywności jako subst. wiążącą. Można zastąpić skrobią np. ziemniaczną czy kukurydzianą. Gliceryna/glicerol (pochodzi zarówno z tłuszczów zwierzęcych, jak i produktów roślinnych) - używana jako emulgator. Odmiany zwierzęce można zastąpić roślinymi. Karuk rybi - substancja klarująca i środek filtracyjny. Zastosowanie: napoje spirytusowe, soki, piwo, ocet fermentacyjny, hydrolizaty białkowe. Alternatywą może być węgiel roślinny (aktywny). Kawior (tzn. ikra, czyli jajka rybie) - używane do potraw. Kazeina (białko mleczne) - używa się przede wszystkim do wyrobów nabiałowych, głównie serów. Weganie mogą zastąpić przez tofu, "wyroby z orzechów" itp. (Hm, czy potrzeba w ogóle zastępować?? - tłum.) Koszelina/ kwas karminowy/ karmin (z drobno zmielonych specjalnych mszyc) - czerwony barwnik, używany do barwienia słodyczy, czerwonych win, kosmetyków oraz filmów. Można zastąpić czerwonymi barwnikami roślinnymi, np. czerwonym burakiem. Oznaczany jako E 120. Kuwertura - półprodukt cukierniczy, substancja zastępująca polewy czekoladowe. Może zawierać składniki pochodzenia zwierzęcego lub nie. Składa się m.in. z cukru lub innej substancji słodzącej, tłuszczu, miazgi kakaowej, lecytyny. Laktoza/cukier mleczny (z mleka, lecz aby było mleko, krowa musi urodzić cielaka, który, jesli jest płci męskiej, zostaje zabijany i tak powstaje"cielęcina", następnie przez resztę zycia krowy sztucznie wymuszana jest u niej laktacja i to w ilościach nienaturalnych! - tłum.) - używana w licznych produktach spożywczych, nawet "wegetariańskich", jak też dodatkach żywieniowych oraz szamponach. Laktikol - otrzymywany przez uwodornienie laktozy. Zastosowanie: przetwory owocowe, desery niskokaloryczne i bezcukrowe, produkty sproszkowane, guma do żucia, lody. Lecytyna (zwykle z białka sojowego, choć czasem z jajek) - używana do produkcji żywności. Oczywiście wariant zwierzęcy z łatwością zastąpić można roślinnym. Mąka kostna (ze zmielonych kości zwierzęcych) - używana jako nawóz, tabletki wapniowe tudzież jako składnik past do zębów. Można zastąpić dolomitem (pochodzenia mineralnego). Pepsyna (z żołądków świń) - używana do serów oraz dodatków żywieniowych (tzw. suplementów typu witaminy, minerały i inne "cuda") (uwaga Muzułmanie, Żydzi, Adwentyści i inni przestrzegający zasad czystości rytualnej: nieczyste! - tłum.). Można zastąpić wyrobami drożdzowymi. Piżmo (z organów płciowych azjatyckich saren) - używany do perfum (chyba też kadzidełek! - tłum.) oraz do żywnosci jako dodatek smakowy. Można zastąpić innymi olejami. Podpuszczka/renina (enzym z żołądków zabitych cieląt) - używana w produkcji serów. Można zastępować np. sokiem cytrynowym. Istnieją nieliczne rodzaje serów bezpodpuszczkowych. (czy aby napewno...? - tłum.) Sól jeleniowa (czy to ma jakąś polską nazwę? - tłum.) (z jelenich rogów) - używana do produkcji żywności (np. różnych ciastek - dod. od tłumacza). Można zastąpić. Zwykle produkuje sie jej sztuczną wersję. Szelak (uzyskiwany z owadów) - używany do nadawania połysku lakierom samochodowym, do słodyczy oraz leków. Istnieją roślinne alternatywy. Testosteron (hormon płciowy) używany do "suplementów żywieniowych". Tłuszcz/olej morski (zwykle z ryb) - używany często w wyrobach piekarskich (chleb, ciastka). Oczywiście bez problemu zastępowalny olejami roślinnymi. Tłuszcz cukierniczy (częściowo lub po prostu - smalec wieprzowy). Słodycze, ciastka, "krakersy" i inne wyroby piekarskie. (Pączki - też nie wiadomo do końca w czym smażone, pomimo iż sprzedawca zapewnia, że w oleju. Hm... może i częściowo w oleju...? - tłum.) Witamina D (z lanoliny i tuszczw rybnych) - również składnik suplementów/dodatków żywieniowych. Węgiel kostny (węgiel medyczny, węgiel aktywowany lub aktywny) - (uzyskiwany przez beztlenowe wypalanie kości zwierzęcych), używany w procesie rafinacji cukru oraz do produkcji win. Istnieją wszak inne mozliwosci filtrowania. Wosk pszczeli - pozyskiwany z plastrów miodu. Substancja nabłyszczająca i tworząca polewy, nosnik aromatów owocowych i miodowych, rozpuszczalnik do barwników spożywczych i polew. Żelatyna (z rozgotowanych kosci zwierzecych) - szeroko stosowana w produkcji słodyczy, dżemów owocowych, galaretek, jogurtów (nawet tych "naturalnych BIO"!), filmow, tabletek, kosmetyków i wielu jeszcze innych. Znajduje się w zaskakująco wielu przeróżnych produktach spożywczych! Można zastąpić przez agar-agar, algi oraz pektynę. Cytuj
viola32 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Nie doczytalam do konca ,pozniej nic nie zjem albo sie bede zastanawiac,co tam dodali,moze czasem lepiej nie wiedziec... Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Violu masz rację, najlepiej niewiedzieć!!.. bo człowiek musiałby nic nie jeść co jest kupione :D pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.