ina12 Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 " Przepisy czytelników" Biszkopt 4 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki odrobina proszku do pieczenia krem kokosowy szklanka wiórków kokosowych szklanka mleka szklanka cukru 1 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao Do posypania łyżka masła łyżka cukru 1/2 szklanki wiórków kokosowych Upiec biszkopt. Po ostygnięciu przekroić. Wszystkie składniki kremu, oprócz masła, gotować 30 min, na wolnym ogniu, przestudzić, następnie utrzeć z masłem, dodać kakao. Składniki do posypania ciasta zrumienić, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Ułożyć w kolejności: biszkopt, krem kokosowy, biszkopt , krem kokosowy. Wierzch posypać upróżonymi wiórkami. Piekłam w tortownicy 26 cm, z tych składników ciasto wyszło mi niskie i w dołączonym w przepisie zdjęciu też jest niskie. Chcąc uzyskać wyższe wiadomo co zrobić. Co mnie się przytrafiło, za mocno ostygła masa albo te 30 min. jest za długi okres gotowania. Cukier się na dnie skrystalizował i jak dodałam masło nie mogłam ubić, dodałam kakao zagotowałam i było po kłopocie. Dla mnie i szwagierki jest ciasto za słodkie a pozostałym osobom smakowało. Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Witaj Ino! Robiłam już to ciasto wielokrotnie, daję trochę mniej cukru niż w przepisie. Gotuję do momentu,aż masa osiągnie pożądaną gęstość. Pierwszy raz przez pomyłkę od razu do garnka wsypałam kakao i gotowałam razem z nim. Stwierdziłam, że jest to dobry sposób. Później do ucieranego masła dodaję jeszcze trochę kakao, by smak był wyraźniejszy, no i obowiązkowo trochę alkoholu. Pychotka!!! :evil: Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Reniu czy piekłaś też w takiej tortownicy co ja czy mniejszej? i biszkopt też według przepisu czy wyższy bo to mnie bardzo ciekawi. Stwierdzam że z alkoholem jeszcze smaczniejszy byłby krem. Pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Piekłam też w tortownicy. Biszkopt trzeba jednak upiec z 1,5 porcji. Kolejny raz piekłam w blaszce prostokątnej. Biszkopt z 6 jaj a masa też z 1,5 porcji. :evil: Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Dziękuję bardzo, bo ja lubię wyższe biszkopty i jak bym wiedziała to napewno by był wyższy upieczony. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.