grumko Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Barszcz biały z serem Składniki: 15 dag bekonu, cebula, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, ok. 2 szklanek zakwasu na żur 2 jaja na twardo 40 dag białego sera, ząbek czosnku, szczypta majeranku, 2 łyżki świeżo startego chrzanu, sól, Cebulę posiekać i poddusić na patelni. Bekon, cebulę, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy zalać 3 szklankami wody i gotować ok. 20 min, a następnie wyjąć bekon pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Dodać zakwas, zagotować i do wrzącego barszczu wrzucić ser pokrajany w kostkę oraz jaja podzielone na cząstki. Przyprawić czosnkiem, majerankiem i chrzanem. Można podprawić śmietaną. Podawać z ziemniakami. Smacznego!! Cytuj
basga Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 A czy ten ser nie zrobi się taki ciągnący? Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Pamiętam ten smak z mojego dzieciństwa, chodzi mi o dodatek białego sera. Grumko- jesteś wspaniałym kucharzem! Wszystkie Twoje przepisy są bardzo ciekawe, apetycznie wyglądają. Dziękuję za to, że zawsze dodajesz do opisu zdjęcie. Pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :evil: Cytuj
grumko Opublikowano 2 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 renigliwice: dziękuję za pochwałę i nic więcej nie powiem, bo wzruszenie odbiera mi głos :razz: :evil: pozdrówka! Cytuj
vanessa Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Moja nieżyjąca już niestety babcia też dodawała twaróg. Najczęściej do żurku na wielkanocne śniadanie. Lądowały w nim wszystkie świąteczne, swojskie wędlinki: kiełbaska, szyneczka, boczuś, a także jajka na twardo. No i oczywiście wspomniany już wcześniej twaróg. Zakwas robiła sama. Mój dziadek, którego niestety nie poznałam uwielbiał go. Zdarzało się, że jadł go przez cały dzień. Grumko Twoje przepisy są ekstra. Raz proste, swojskie, a innym razem wyszukane i wymyślne. Szczęściara z Twojej żonki, że ma takiego kucharza w domu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi