grumko Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Kurczak nadziewany makaronem Składniki: 1 kurczak 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju pół łyżeczki papryki w proszku pół posiekanego żabką czosnku pół łyżki posiekanej cebuli 1 posiekana świeża papryka po szczypcie tymianku i bazylii 3 łyżki stopionego masła 1 łyżka mąki pół szklanki wywaru 1 szklanka grubo posiekanych pieczarek 1 i pół szklanki ugotowanego makaronu 3 łyżki śmietany pół łyżki soku z cytryny Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i olejem (1 łyżka) oprószyć papryką i odstawić. Na reszcie oleju usmażyć czosnek i cebulę. Po 3 minutach dodać pieczarki i smażyć dalej przez 5 minut. Makaron wymieszać z przestudzonymi pieczarkami, świeżą papryką, bazylią, tymiankiem i solą. Powstałym farszem nadziać kurczaka. Kurczaka wstawić na do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. półtorej godziny podlewając masłem. Wyjąć kurczaka, przełożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple. Wlać wywar do blachy w której piekł się kurczak, zmieszać, zlać do rondla. Mąkę rozprowadzić z 2-3 łyżkami wywaru, przelać do rondelka. Mieszając podgrzewać do wrzenia, gotować przez 2 minuty, wlać śmietanę i sok z cytryny. Kurczaka podawać polanego sosem. Smacznego!! Cytuj
Dorunia Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Grumko smakowicie wygląda ten kurczaczek...zrobię go na męża imieniny i dam znać jak smakował,choć pewnie będzie wyśmienity...jest w nim wszystko co lubimy :wink: Dziękuję za dodanie takiego ciekawego przepisu :roll: Cytuj
Jolcia Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Kurczaczek jest bardzo apetyczny.Chętnie go zrobię. :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.