Klamerka Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Znalazłam ten przepis w czerwcowej "Super Linii", polecała go Agnieszka Szulim (prezenterka TVP). Delikatnie go zmodyfikowałam, a teraz chętnie się nim podzielę bo jest wyjatkowo prosty do wykonania a jednocześnie nieprzyzwoicie pyszny!:evil: Mam nadzieję, ze Wam też zasmakuje! :razz: Składniki podaję "na oko". Te proporcje powinny starczyć dla 3-4 średnio wygłodniałych osób :D -2-3 cukinie -3 cebule -30 dag pieczarek -duży (400 ml) pojemnik śmietany 18 % -mały kawałek sera pleśniowego (np. brie) -2-3 zabki czosnku -makaron spaghetti -przyprawy: pieprz czarny, bazylia (jak nie ma świeżej, mogą być kostki knorra), sól (najlepiej ziołowa), papryka ostra, albo pieprz cayenne Cukinie umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż, wydrążyć, pokroić na cieniutkie plasterki. Cebule obrać, pokroić na cieniutkie plasterki, albo drobną kostkę. Cukinie razem z cebulami wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Zamieszać, przykryć do podduszenia. Gdy cebula z cukinią będą już w miarę miękkie ( ale nie rozgotowane! :D dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki, starty czosnek oraz przyprawy. Trzymać na małym ogniu, mieszając. Po chwili dodać pokrojony ser pleśniowy (musi się lekko rozpuścić) oraz śmietanę. Wymieszać. Nakładać na ugotowany makaron. I już gotowe! :D Mnie ta potrawa najlepiej smakuje w takiej, bezmięsnej postaci, ale podawałam ją już z tuńczykiem ( z puszki) oraz z drobno pokrojoną piersią kurczaka, wcześniej przyprawioną i podsmażoną. Dodatkowo dodaję do tego jeszcze zielone oliwki, które lubię tak samo jak cukinię, ale nie wymieniam ich w składnikach, bo nie każdy je toleruje. Smacznego!! :D Cytuj
ali Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Kilka dni temu robiłam podobny makaron /świderki/ z cukinią, ale bez śmietany i pieczarek, za to z żółtym serem ,po połączeniu makaronu, cukinii i sera wymieszałam wszystko i lekko zapiekłam w piekarniku/ i też było pyszne. Cytuj
Stokrotka Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Pyszny sosik. Ugotowałam do niego makaron kolanka :D i zamiast sera pleśniowego, którego nie miałam, dałam serek topiony śmietankowy. Mniam. Na pewno wrócę do tej potrawy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.