ina12 Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 30 dag ugotowanych ziemniaków 3 jajka szklanka mleka szklanka mąki olej do smażenia Na sos szklanka śmietany 3 łyżki twarożku sól, pieprz 2 łyżki szczypiorku Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Mleko z jajkami wymieszać trzepaczką. Wlewać do startych ziemniaków, wymieszać, a następnie dodać makę, ciasto osolić, wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu naleśniki i od razu po usmażeniu każdy naleśnik zwijać, układać na płaskim talerzu jeden obok drugiego. Zwinięte i przestudzone podsmażyć. Podawać polane sosem. Śmietanę wymieszać z twarożkiem i szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Cytuj
rozella Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Ino dziękuję, mam akurat ugotowane ziemniaki, na "zbyciu". Jutro zrewanżuje sie ciekawym przepisem od koleżanki na kartoflaki. Poszukam tylko gdzie wkleić przepis. pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Rozello tu go wklej. Pozdrawiam Cytuj
Jolcia Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Halinko jesteś skarbnicą przepisów.Moje koleżanki w pracy mówią,że mam ogromną ilość przepisów,ale w porównaniu z tobą to niewiele. Przepis wpisuję do zeszytu i wypróbuję jak zakończę dietkę. :wink: Cytuj
rozella Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgodnie z obietnicą podaję przepis ,który mi podarowała koleżanka. Nazywa go " kartoflaki mojej mamy". Ciasto: 1/2 kg mąki, 1 i 1/2 łyżki cukru, 25 dkg margaryny, 2 jajka, 5 dkg drożdży, 3/4 szklanki śmietany/można zastąpić mlekiem/. Drożdże i cukier rozpuścić w śmietanie, na stolnicy wyrobić mąkę, margarynę oraz zaczyn, następnie włożyc na 2 godziny do lodówki. Farsz: 10 dużych gotowanych ziemniaków zmielonych lub utłuczonych , 1 i 1/2 kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, duża podsmażona w dużej ilości tłuszczu cebula, sól i pieprz do smaku. Ciasto rozwałkowac na stolnicy na ok. 5 mm. Kroić w pasy 8 cm szerokości. Na środek paska nałożyć farsz, zlepić na górze i odwrócić na druga stronę, spłaszczyc lekko nożem. Następnie kroić nożem na 6 - 7 cm kawałki. Po ułożeniu na blachę posmarować jajkiem /rozmąconym/. Można posypać po upieczeniu papryką i solą. Przepis pochodzi z rejonów Rzeszowa. NIe wiem z czym je sie owe kartoflaki. Koleżanka mówiła, ze zawsze na WIgilię mama piecze ten smakołyk. Wg mnie pasuje do barszczu jako pasztecik np. polany jakimś pikantnym sosem też może stanowić danie. Wydał mi się bardzo smakowity i ciekawy więc dzielę się. Sama zamierzam upiec go w piątek do barszczyku z młodych buraczków. :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Jolu to jest bardzo stary przepis, mnie by się też przydała dietka. Rozello dziękuję za dodanie przepisu, ja go wypróbuję ale w późniejszym terminie. Pozdrawiam Cytuj
rozella Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Naleśniki usmazyłam , jednak nie mogłam sie doczekać i pożarłam od razu. To znaczy bez studzenia i póżniejszego odsmażania. Nie wytrzymałam :wink: Strasznie cięta jestem na wszystko z ziemniakami. Bardzo mi smakowały. Tylko nie wiem ,w którym momencie popełniłam błąd. Czy za bardzo od razu je przypieklam? Krótko mowiąc przy próbie zwijania pękały. Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Rozella cieszę się że smakowały, napewno za mocno przypiekłaś. Bardzo mnie rozweseliłaś tym że wszystkie od razu pożarłaś. Cytuj
rozella Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Ina , nie no pomimo, ze wspaniale smakowały to nie dałabym rady pożreć wszystkich. Pomogła mi córka. TYle, ze nie czekałyśmy po prostu :wink: na kolejne etapy. Cytuj
Jolanta Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Halinko a jaki to ma byc twarozek :wink: bo ja mam na mysli ''bialy ser'' :roll: i mam ochote zrobic te placki. [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
iwona30 Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Myślę Jolu że to ma być właśnie biały ser ale lepiej poczekać aż Halinka się odezwie. Cytuj
Jolanta Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Bo wlasnie u mnie nie ma bialego sera :wink: tylko jest taki twarozek jak w Polsce ''twarozek wiejski'',ale nie mam problemu bo niedaleko mnie jest poski sklep i tam moge kupic ser bialy,a moze by sie nadawal wlasnie taki twarozek wiejski? Dzieki Iwonko za szybka reakcje i masz racje moze Halinka doradzi.Pozdrawiam :roll: [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
ali Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Czy to oznacza, że z tej masy smażymy normalne naleśniki /na grubość też jak naleśniki zwykłe?/ i potem zwijamy ale puste w środku? jakoś nie mogę pojąć... Cytuj
Jolanta Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Ali raczej tak trzeba usmazyc nalesniki i zwinac a pozniej je podsmazyc i polac sosem.Moze Halinka sie odezwie i nam wytlumaczy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.