Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

30 dag ugotowanych ziemniaków 3 jajka szklanka mleka szklanka mąki olej do smażenia Na sos szklanka śmietany 3 łyżki twarożku sól, pieprz 2 łyżki szczypiorku Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Mleko z jajkami wymieszać trzepaczką. Wlewać do startych ziemniaków, wymieszać, a następnie dodać makę, ciasto osolić, wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu naleśniki i od razu po usmażeniu każdy naleśnik zwijać, układać na płaskim talerzu jeden obok drugiego. Zwinięte i przestudzone podsmażyć. Podawać polane sosem. Śmietanę wymieszać z twarożkiem i szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem.

Opublikowano

Halinko jesteś skarbnicą przepisów.Moje koleżanki w pracy mówią,że mam ogromną ilość przepisów,ale w porównaniu z tobą to niewiele. Przepis wpisuję do zeszytu i wypróbuję jak zakończę dietkę. :wink:

Opublikowano

Zgodnie z obietnicą podaję przepis ,który mi podarowała koleżanka. Nazywa go " kartoflaki mojej mamy". Ciasto: 1/2 kg mąki, 1 i 1/2 łyżki cukru, 25 dkg margaryny, 2 jajka, 5 dkg drożdży, 3/4 szklanki śmietany/można zastąpić mlekiem/. Drożdże i cukier rozpuścić w śmietanie, na stolnicy wyrobić mąkę, margarynę oraz zaczyn, następnie włożyc na 2 godziny do lodówki. Farsz: 10 dużych gotowanych ziemniaków zmielonych lub utłuczonych , 1 i 1/2 kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, duża podsmażona w dużej ilości tłuszczu cebula, sól i pieprz do smaku. Ciasto rozwałkowac na stolnicy na ok. 5 mm. Kroić w pasy 8 cm szerokości. Na środek paska nałożyć farsz, zlepić na górze i odwrócić na druga stronę, spłaszczyc lekko nożem. Następnie kroić nożem na 6 - 7 cm kawałki. Po ułożeniu na blachę posmarować jajkiem /rozmąconym/. Można posypać po upieczeniu papryką i solą. Przepis pochodzi z rejonów Rzeszowa. NIe wiem z czym je sie owe kartoflaki. Koleżanka mówiła, ze zawsze na WIgilię mama piecze ten smakołyk. Wg mnie pasuje do barszczu jako pasztecik np. polany jakimś pikantnym sosem też może stanowić danie. Wydał mi się bardzo smakowity i ciekawy więc dzielę się. Sama zamierzam upiec go w piątek do barszczyku z młodych buraczków. :wink:

Opublikowano

Naleśniki usmazyłam , jednak nie mogłam sie doczekać i pożarłam od razu. To znaczy bez studzenia i póżniejszego odsmażania. Nie wytrzymałam :wink: Strasznie cięta jestem na wszystko z ziemniakami. Bardzo mi smakowały. Tylko nie wiem ,w którym momencie popełniłam błąd. Czy za bardzo od razu je przypieklam? Krótko mowiąc przy próbie zwijania pękały.

Opublikowano

Bo wlasnie u mnie nie ma bialego sera :wink: tylko jest taki twarozek jak w Polsce ''twarozek wiejski'',ale nie mam problemu bo niedaleko mnie jest poski sklep i tam moge kupic ser bialy,a moze by sie nadawal wlasnie taki twarozek wiejski? Dzieki Iwonko za szybka reakcje i masz racje moze Halinka doradzi.Pozdrawiam :roll:

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

Czy to oznacza, że z tej masy smażymy normalne naleśniki /na grubość też jak naleśniki zwykłe?/ i potem zwijamy ale puste w środku? jakoś nie mogę pojąć...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.