kudłata Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Chciałabym polecić dobre i nie wymagające dużo pracy "ciasto". Krakersowe Składniki: 2 paczki krakersy -- duże 2 szklanki mleka 20 dkg wiórków kokosowych 1 szklanka cukru -- niecała 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 1 szt żółtka Do pół szklanki mleka dodać żółtko (resztę mleka zagotować) ,dodać cukier i mąki. Wszystko wlewamy do zagotowanego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając. Wykładamy blachę krakersami. Masę budyniową mieszamy z margaryną i wiórkami kokosowymi, smarujemy nią krakersy i powtarzamy warstwy. Ostatnią warstwą ma być masa.Wstawić do lodówki{ najlepiej na 24 godz]. Życzę smacznego. Cytuj
baśka96 Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Ciasto jest rzeczywiście pyszne i przygotowuje się je szybko, ja dodatkowo smaruję krakersy dżemem. Polecam Cytuj
kudłata Opublikowano 3 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Napewno spróbuję! Tylko jaki dżem? Cytuj
baśka96 Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Ja dodaję różne smaki, właściwie taki jaki mam pod ręką.Ostatnio robiłam z dżemem marchwiowo- cytrynowym i całe ciasto pachniało :wink: pomarańczami :roll:, ale dawałam też dżem truskawkowy i z czarnej porzeczki.Stosowałam też powidła śliwkowe ale rodzince z powidłami ciacho niezbyt smakowało.Pozdrawiam Cytuj
ewa11 Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 MIGDAŁOWIEC-z krakersów przepis siostry Anastazji Składniki; 1l mleka 2 duże paczki krakersów 3/4szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag masła (ja daje margaryne) 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wykonanie: Mleko z puszki gotować przez 3 godz. Przestudzić. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdalowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić ( można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną. Przełożenie ciasta: Spód brytwanki wyłożyć papierem - krakersy- masa budyniowa (zimna) - krakersy - karmel z mleka słodzonego - krakersy - bita śmietana. Wierzch posypać płatki migdałowe Cytuj
apsik Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Ewuniu bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
ewa11 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 A co do masy może być gotowa jak do karpatki ,lub budyniowa którą dała mi Dorotkaxx 1budyń śmietankowy bez cukru 1łtżka mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1cukier waniliowy 1/2 litra mleka 1kostka margaryny Z podanych składników ugotować budyń,utrzeć 1 kostke marga,dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cytuj
Gość Bronka Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Kobietki napiszcie jak i czym pokroić te migdały na te paski bo nożem zajmuje mi to bardzo dużo czasu i są nierówne a najgorzej to z tymi ''piętkami''. Mam jeszcze jedno pytanie: jak to prażycie, w całości czy już te pokrojone i na jakim oleju? Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Ja mysle ze tu chodzi o płatki migdalowe a nie migdałyy w calosci. Pozdrawiam Cytuj
Gość moniqua Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 Ja mysle ze tu chodzi o płatki migdalowe a nie migdałyy w calosci. Pozdrawiam Tak chodzi o płatki migdałowe. Robiłam te ciasto jest PySZNE i proste w wykonaniu. Nawet mój mąż się zajadał choć nie przepada za ciastami. Cytuj
Gość nevanda Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Właśnie zrobiłam to ciasto i bardzo smacznie wyszło :( Ja robiłam na dużą blachę, trzy warstwy krakersów (wyszły 3 duże paczki), środek przekładany dżemem (akurat gruszkowy ale każdy pasuje) - i uznałam, że na taką blachę trzeba składniki do kremu powiększyć o pół porcji, bo jednak było go trochę za mało jak na te wszystkie krakersy. Mogę też zaproponować tym, którzy nie chcą dodawać wiórków kokosowych bądź ich nie lubią, zamiast nich dosypać trochę kakaa (ok. 5 dag) i zmiksować to z budyniem i kostką masła (dla tych, którzy nie preferują margaryny). Wychodzi pyszny krem czekoladowy :( Pozdrawiam właścicielkę przepisu i wszystkie kuchareczki na forum!! Cytuj
Armenika Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 Migdałowiec to hit na wszytkie święta i uroczystości w moim domu. Wysmienity, słodki i bardzo efektowny. Według moich bliskich "najsłodszy placek świata", bo juz po jednym kawałku ma się dość i .... ochotę na więcej. Idealny dla łasuchów, gorzej z konsekwencjami częstego spozycia :D Dlatego mimo że pyszny w moim domu gości rzadko. Ale z całego serca polecam :D Cytuj
smacznamarta Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 Super przepis i bez pieczenia :biggrin: idealny dla mnie w dodatku z wiórkami kokosowymi . Pycha ! Jutro zrobię ! Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 Powodzenia :) Robiłam ostatnio podobne ciacho i zniknęło w błyskawicznym tempie ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.