Mangalena Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 ratujcie, kupiłam nie slodzone mleko skondensowane , prosze pomózcie , ile je oslodzic i jakim cukrem zeby ugotowac karmel do 3 bita.. Cytuj
basga Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 No nie wiem-ja to kupiłabym drugie a to zostawiła do kawki,bo jak otworzysz i przelejesz do garnka,dodasz cukier/też nie wiem ile/to musisz stać i ciągle mieszać żeby się nie przypaliło! Cytuj
Dorunia Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Ja myślę,że tego cukru musiałoby być bardzo dużo aż mleko zrobiłoby się gęstawe takie jak oryginalne słodzone,ale tak jak pisze Basia przypali się Tobie jak będziesz gotowała w garnku na karmel :wink: Cytuj
Mangalena Opublikowano 4 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Dziekuje bardzo za pomoc , :wink: nie mialam jak wyjsc ponownie.....ale udalo sie . Cytuj
vanessa Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Te mleko niesłodzone do może być do kawki. Radzę jednak zrobić Przysmak Krzysia. Spód. Upiec biszkopt jasny i cienki. Można też wyłożyć blaszkę biszkoptami. Wcześniej w obydwu przypadkach folią aluminiową. Pianka: 3 galaretki najlepiej agrestowa truskawkowa i pomarańczowa 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego owoce np. truskawki, brzoskwinie z puszki itd. Mleko schłodzić. Galaretki rozrobić oddzielnie każdą, dodając mniej wody. Odstawić do częściowego stężenia. Mleko wlać do dwóch szklanek. Musi być porówno. Wlać jedną szklankę do miski. Ubijając na najwyższych obrotach dodawać po łyżce stężałą galaretkę truskawkową. Wylać na przygotowany spód. Włożyć do lodówki, aby warstwa stężała. Ubić drugą szklankę mleka tak samo jak wyżej. Tym razem dodawać galaretkę agrestową. Wylać na warstwę truskawkową. Odstawić do lodówki do stężenia. Przygotować owoce. Poukładać na piance i zalać galaretką pomarańczową. Wstawić do lodówki. Uwaga: mleko przez cały czas trzymać w lodówce. Musi być schłodzone! Galaretki nie mogą być bardzo stężałe, bo w piance powstaną grudki. Lekkie ciasto w sam raz na letnie dni. Na dodatek proste. Smacznego!!! Pozdrawiam :wink: Ps. Dla dzieci można poukładać oprócz owoców żelki np. misie i wtedy zalać je galaretką. W sam raz na torcik urodzinowy, gdy użyjemy tortownicy. Cytuj
vanessa Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 To mój pierwszy przepis. Mam nadzieję, że się nie powtarzam. Ciasto nie jest za słodkie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.