TECLA Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Bardzo proszę o pomoc Jeśli ktoś piecze chleb w domu w automacie do chleba to proszę o sprawdzone przepisy na chleb pszenno - żytni lub każdy inny.proszę o dokładne miary produktów bo to ponoć bardzo ważne by chleb się udał. Z góry wszystkim dziękuję za pomoc ;-) :? :D Cytuj
Vjesja Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Tecla, pieke chleb czy bulki co drugi dzien. Mozesz spokojnie skorzystac z mojego przepisu. 525g maki 310ml wody 2 lyzki oleju 1 lyzeczk soli 1 lyzeczka cukru 2 lyzeczki drozdzy instant Make mozna mieszac z inna, wode mozna zamienic na mleko, olej na maslo czy margaryne, mozna dodac extra mleko w proszku. Mozna dosypywac rozne ziarna, pestki, ziola itp. Jesli zmieszasz z maka zytnia, zmniejsz troche ilosc wody. Przy samej mace zytniej ( to sa zawsze jakies mieszanki ) 290ml wody- to tak dla orientacji. Z tego samego ciasta pieke sobie tez rozne buleczki. Zwiekszam tylko ilosc masla do 4 lyzek i drozdze do 3 lyzeczek. Powodzenia przy pieczeniu chleba! Cytuj
Marcin Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Ja polecam: Chleb ekologiczny. Jest naprawdę pyszny ;-) Cytuj
Vjesja Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Zajrzalam sobie tam. Jakis olbrzymi ten chleb. Z kilograma maki! Wierze, ze jest dobry ale ma tyle suchych skladnikow a zadnego tluszczu czy mleka, ze na pewno wychodzi suchy i sie kruszy. Cytuj
uretan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Ależ Vjesja, tam jest cały liter wody (na samym końcu przepisu) Cytuj
Vjesja Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Widzialam, ze jest woda. Nie ma mleka, ktore zmiekcza chleb, nie ma i tluszczu. Czy ten przepis jest przez kogos sprawdzony? Cytuj
uretan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Mój dziadek był piekarzem, często się kręciłem w jego firmie, i widziałem,. że do ciasta dodawano wyłącznie wodę, z wyjątkiem chałek, drożdżówek i bułeczek maślanych. A dziadkowy żytni chleb na zakwasie był DOSKONAŁY, bez grama tłuszczu, mleka, drożdży czy innych dodatków. Taki chleb teraz pieką jeszcze tylko w Polsce, na Litwie i Ukrainie. Cytuj
Vjesja Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 No wlasnie, i to jest ta roznica. Chleby na zakwasie. Nigdy takich nie pieklam. Pieke chlebek w domu, w maszynie, bo nie trawie tych tutejszych, "nadmuchiwanych". Jeszcze pamietam smak chleba mojej babci z maselkiem swiezo zrobionym.... lza sie w oku kreci... Cytuj
uretan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 A przecież zakwas tak łatwo zrobić... Cytuj
Vjesja Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 chyba nie tu u mnie zawsze jest problem ze skladnikami Cytuj
Marcin Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Jak już wielkrotnie podkreślałem WSZYSTKIE przepisy zawarte na stronie (za wyjątkiem tych z forum) są sprawdzone. ;-) to dlatego pewnie mam nadwagę :? Proszę zresztą poczytać komentarze pod przepisem na chleb. W jednym z nich jest napisane: "długo świeży" Ja w dalszym ciągu polecam. Cytuj
uretan Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Vjesja napisała: chyba nie tu u mnie zawsze jest problem ze skladnikami Ależ Vjesja, przecięż do zakwasu potrzebna jest tylko letnia woda i mąka. Jeżeli w okolicy nie fruwają w powietrzu pałeczki kwasu mlekowego, to trzeba je kupić w aptece (są czyste kultury w ampułkach dla osób przyjmujących antybiotyki), zakazić nimi paćkę z żytniej mąki i poczekać. Cytuj
Vjesja Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 wlasnie o te make chodzi, nie dostane czystej zytniej a nie wiem czy z tej mieszanki cos wyjdzie. Wcale bym sie nie obrazila, gdybys dokladnie mi napisal, jak to ma byc. Przydalby mi sie nowy smak chleba. Cytuj
Vjesja Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 a faktycznie, przeciez tu sa przepisy tylko sprawdzone. Duzy uklon w strone Adminow. No , moze dam sie namowic na ten chleb, chociaz jak na moj gust, to za duzo tych roznych pestek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi