Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo proszę o pomoc Jeśli ktoś piecze chleb w domu w automacie do chleba to proszę o sprawdzone przepisy na chleb pszenno - żytni lub każdy inny.proszę o dokładne miary produktów bo to ponoć bardzo ważne by chleb się udał. Z góry wszystkim dziękuję za pomoc ;-) :? :D

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tecla, pieke chleb czy bulki co drugi dzien. Mozesz spokojnie skorzystac z mojego przepisu. 525g maki 310ml wody 2 lyzki oleju 1 lyzeczk soli 1 lyzeczka cukru 2 lyzeczki drozdzy instant Make mozna mieszac z inna, wode mozna zamienic na mleko, olej na maslo czy margaryne, mozna dodac extra mleko w proszku. Mozna dosypywac rozne ziarna, pestki, ziola itp. Jesli zmieszasz z maka zytnia, zmniejsz troche ilosc wody. Przy samej mace zytniej ( to sa zawsze jakies mieszanki ) 290ml wody- to tak dla orientacji. Z tego samego ciasta pieke sobie tez rozne buleczki. Zwiekszam tylko ilosc masla do 4 lyzek i drozdze do 3 lyzeczek. Powodzenia przy pieczeniu chleba!

Opublikowano

Zajrzalam sobie tam. Jakis olbrzymi ten chleb. Z kilograma maki! Wierze, ze jest dobry ale ma tyle suchych skladnikow a zadnego tluszczu czy mleka, ze na pewno wychodzi suchy i sie kruszy.

Opublikowano

Mój dziadek był piekarzem, często się kręciłem w jego firmie, i widziałem,. że do ciasta dodawano wyłącznie wodę, z wyjątkiem chałek, drożdżówek i bułeczek maślanych. A dziadkowy żytni chleb na zakwasie był DOSKONAŁY, bez grama tłuszczu, mleka, drożdży czy innych dodatków. Taki chleb teraz pieką jeszcze tylko w Polsce, na Litwie i Ukrainie.

Opublikowano

No wlasnie, i to jest ta roznica. Chleby na zakwasie. Nigdy takich nie pieklam. Pieke chlebek w domu, w maszynie, bo nie trawie tych tutejszych, "nadmuchiwanych". Jeszcze pamietam smak chleba mojej babci z maselkiem swiezo zrobionym.... lza sie w oku kreci...

Opublikowano

Jak już wielkrotnie podkreślałem WSZYSTKIE przepisy zawarte na stronie (za wyjątkiem tych z forum) są sprawdzone. ;-) to dlatego pewnie mam nadwagę :? Proszę zresztą poczytać komentarze pod przepisem na chleb. W jednym z nich jest napisane: "długo świeży" Ja w dalszym ciągu polecam.

Opublikowano

Vjesja napisała: chyba nie tu u mnie zawsze jest problem ze skladnikami Ależ Vjesja, przecięż do zakwasu potrzebna jest tylko letnia woda i mąka. Jeżeli w okolicy nie fruwają w powietrzu pałeczki kwasu mlekowego, to trzeba je kupić w aptece (są czyste kultury w ampułkach dla osób przyjmujących antybiotyki), zakazić nimi paćkę z żytniej mąki i poczekać.

Opublikowano

wlasnie o te make chodzi, nie dostane czystej zytniej a nie wiem czy z tej mieszanki cos wyjdzie. Wcale bym sie nie obrazila, gdybys dokladnie mi napisal, jak to ma byc. Przydalby mi sie nowy smak chleba.

Opublikowano

a faktycznie, przeciez tu sa przepisy tylko sprawdzone. Duzy uklon w strone Adminow. No , moze dam sie namowic na ten chleb, chociaz jak na moj gust, to za duzo tych roznych pestek.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.