Katarzyna Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Proszę o poradę! Kupuję kuchnią z termoobiegiem i chciałam się dowiedzieć od Doświadczonych Cukierniczek: Jaka jest różnica pomiędzy pieczeniem tradycyjnym , a termoobiegiem? Jak piec jakie ciasta żeby wyszły ok? Jakie ciasta tradycyjnie jakie z wentylatorem? W instrukcji jest popisane i w tym i w tym , ale jak to wygląda w praktyce? Dziękuję za porady i sugestie, może z czasem jakoś sama się już połapę , ale teraz jestem noga :wink: i to lewa. A i jeszcze jedno proszę doradźcie, Jakie ciach upiec pierwsze, bo zrobiła bym od razu wszystkie na raz ??? Tak już mi się chce CIACHA :) Pozdrawiam :roll: Cytuj
iwona30 Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Wiesz Kasiu ja mam taką kuchnię ale piekę zawsze góra dół tradycyjnie, też mam termoobieg to wówczas można piec na dwie blaszki ale przyznam się że ma taką kuchnię 5 lat i nigdy nie używałam termoobiegu do pieczenia ciast, tylko używam do topienia sera żółtego na pizzy.Ja mam taką kuchnię że nie nagrzewa się szyba w piekarniku jest to bardzo dobre jeśli ma się małe dzieci bo się nie poparzą. Osobiście jestem zadowolona z mojej kuchni bo ma wiele funkcji, górę mam gazową a dół mam elektryczny. Pozdrawiam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Dzięki Iwonko za poradę :wink: Jakie ciacho byś mi poradziła upiec, tak żebym mogła się zoriętować co i jak ? Pozdrawiam :roll: Cytuj
emilenka Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 A ja mam piekarnik cały elektryczny, i w zasadzie piekę tylko za pomocą termoobiegu. Podobno wtedy utrzymuje się w całym piekarniku taka sama temperatura. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Witam , czy piekąc termoobiegiem temperature ustawiam taką jak przy pieczeniu tradycyjnym i co z czasem pieczenia ? jest taki sam? Cytuj
behatka Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Ja korzystam z piekarnika z termoobiegiem już kilka lat i zawsze piekę z włączonym termoobiegiem, chyba że w przepisie zaznaczono inny sposób pieczenia, zdarza się to bardzo rzadko. W ten sposób piekłam biszkopty, ciasta kruche, ucierane. ciasteczka i zawsze wychodzą.Pozdrawiam i życzę smacznych i udanych wypieków. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 W instrukcji jest podane że pieczenie z wentylatorem przyśpiesza pieczenie o 20% więc trzeba skrócić czas, a co z temperaturą ustawiamy niższą? Zanudzę Was pytaniami , ale chciała bym mieć dobry początek. Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość :wink: Dalej nie wiem co upiec jako pierwsze? :roll: Cytuj
basga Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Kasiu-nie jestem pewna ale Pascal w TV jak piecze z termoobiegiem to o 20 stopni zmniejsza temperaturę w stosunku do pieczenia bez termoobiegu. Może na początek upiecz biszkopt albo kruche i będziesz zorientowana co i jak. Cytuj
iwona30 Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Kasiu spróbuj upiec biszkopt daj 180 stopni i zobaczysz co się będzie działo poprostu musisz sama dojść do tego jakie placki piecze się najlepiej bo czasami może być tak że góra ci się spiecze a spód nie będzie upieczony, ale chyba w instrukcji kuchenki pisze jakie ciasta się piecze z włączonym termoobiegiem musiałabym znaleźć swoją instrukcję i zobaczyć co i jak. Pozdrawiam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 W instrukcji jest ,ale jest wpisane pieczenie i takie i takie i dlatego jestem ciekawa Waszego zdanie. Jaki wariant będzie bardziej pasował, po jakimś czasie już będę mądrzejsza, ale teraz sama nie wiem jak do tego podejść. Przy pikarniu gazowym wiedziałam co i jak moje elektryczne pieczenie to prodziż 20 lat temu. Cytuj
iwona30 Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Teraz wziełam instrukcję to pisze tylko tyle że przy włączonym termoobiegu można piec pizza, lasagne, tagliatelle zapiekane, makarony zapiekane, kurczaka, jagnię, tort czekoladowy. Bo w mojej kuchni jest badzo dużo funkcji i przy prawie każdej jednej jest włączony termoobieg. Już pisałam wcześnioej ja używam tylko funkcji góra dół bo jak zaczne eksperymentować to mi nic nie wyjdzie a tak to mi się wszystko udaje. Cytuj
behatka Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Kasiu! Ja używając termoobiegu przeważnie nastawiem temperaturę 180 stopni. Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Kasiu a ja ostatnio piekę biszkopty na termoobiegu według instrukcji. Blaszkę stawiam na poziomie 1 od dołu, a temp. nastawiam na 150*C u mnie na 5-ce Czas pieczenia jest podany 45-50 min. a upieczony jest już w ciągu 30 min. Cytuj
bietka Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Moje spostrzeżenia:termoobieg wysusza więc lepiej piec np biszkop na tradycyjnym-góra dół.Termoobiegu uzywam do np.Pavlovej lub obiadu z 2 dań np ziemniAKI i mięso.Jezeli pieczesz na termoobiegu to faktycznie nalezy zmniejszyć o 20 st temp bo przypiecze się za bardzo.Bułki,chleb równiez piekę na tradycyjnym.Używam go do rozgrzania piekarnika.Wydaje mi się ze powinno się go uzywać do pieczenia na 2 blachcach by temp była w miarę równomierna/a i tak do końca nie jest/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.