zazula226 Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Składniki: Biszkopt: - 6 jaj - 1 szklanka cukru - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka kawy mielonej -1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: - 1 szklanka wrzątku - 2 czubate łyżki kawy mielonej - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki mąki pszennej - 25 dag masła - 2 żółtka Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodawać cukier. Dodać żółtka, lekko ubić, a następnie delikatnie, ale dokładnie wymieszać z resztą składników. Upiec biszkopt i przekroić na pół. Masa: Kawę zaparzyć i wystudzić. W garnuszku wymieszać cukier, cukier waniliowy i mąkę, do tego wlać ostudzoną kawę bez fusów i ugotować budyń, cały czas mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce budyniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć kilka łyżek, do dekoracji ciasta, a resztą przełożyć biszkopt. Całość dobrze schłodzić. Mam nadzieje, że się nie powtórzę, bo tyle tu tego narosło, a ja nie śledziłam na bieżąco, ale teraz mam nadzieje, że pomału się poprawie;) pozdrowienia dla wszystkich "Smacznych" :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.