zazula226 Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Składniki: Ciasto: - 50dag mąki krupczatki, - 30dag masła lub margaryny - 30dag cukru - 3 łyżki kakao - 3 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: - pół kostki masła lub margaryny - 7 jaj - 3 białka - szklanka cukru - 1,5kg sera - budyń śmietankowy - cukier waniliowy - bakalie Sposób przygotowania: Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto, cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Oba kawałki ciasta uformować w kule i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Przygotować masę serową. Tłuszcz, jaja i białka utrzeć z cukrem. Następnie cały czas ucierając - dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie. Na spod formy wyłożyć jasne ciasto starte na tarce o dużych oczkach, a na nie masę serowa i przykryć ją startym ciemnym ciastem. Piec 50-60min.Gotowe ciasto można dowolnie przybrać. Smacznego;) Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Serniczek naprawdę bardzo smaczny, polecam na Wielkanoc :D Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę :grin: Zdrowych i smacznych Świąt Wielkiej Nocy wszystkim życzę :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.