Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki: 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (na 1/2 litra mleka) 4 żółtka 2 1/2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru cukier waniliowy 1/2 kostki masła paczka podłużnych biszkoptów 2-3 opakowania galaretki 2 łyżeczki kakao owoce (truskawki, borówki, maliny,...), rodzynki Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Budynie wymieszać z mlekiem, wlać do utartych żółtek i mieszająć dobrze zagotować. Masło utrzeć z zimnym budyniem (nie zrażajcie się jak w czasie ucierania masy będzie wrażenie jakby masa się ważyła, dalej dodawajcie krem budyniowy i będzie ok). Połowę kremu włożyć do tortownicy, do drugiej połowy dodać kakao i wymieszać. Masę kakaową ułożyć na białej, w masę pionowo powtykać biszkopty, ułożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Polecam gorąco ten torcik, jest lekki, nie ma w nim dużo tłuszczu a sezon owocowy w pełni. Smacznego!!! Kaśka

Opublikowano

Witam Nie ma się co martwic, mam w planie torcik na sobotę na mamy urodziny. I mam pytanie czy na dnie nie trzeba nic ukladać pod krem??? Pozdrawiam gorąco w ten zimny dzionek :razz: :razz: :mrgreen:

Opublikowano

Ja robię różnie. Czasami nic nie kładę na dno, tylko biszkopty (dużo biszkoptów) wbijam pionowo w masę - wtedy tortownicę wykładałam folią spożywczą. Robię też w ten sposób, że dno wykładałam biszkoptami lub upieczonym biszkoptem - ten sposób z biszkoptem polecam najbardziej, ale jest wtedy więcej pracy, chyba ze kupi sie gotowy biszkopt :razz: Pozdrawiam Kaśka

Opublikowano

Zrobiłam ale coś nie tak ;) . Krem jest pycha ale nie zapytałam jaka tortownica więc zrobiłam w dużej a na dużą mało tego kremu ;) . Biszkopty wkładałam przełamane na pół. Na dnie dałam inne pokruszone biszkopty nasączyłam ich końcówką wiśniówki z wodą. No i piekna zielona galaretka miałabyć i śliwki tylko była mało ścięta cała została wciągnięta przez biszkopty te co wystawały położyły sie w połowie i widoka był katastrofalny. Po chwilowym załamaniu pstanowiłam położyć reszte biszkoptów i polać polewa czekoladową. Ciasto mimo wszytsko zaniosłam do mamy a wszyscy mysleli że celowo lałam takaą galaretka po po przekrojeniu były ładne zielone oczka. Wiem gdzie popełniłam błąd to ta galaretka musi już byc mocno ścieta. Spróbuje jeszcze raz. Kaka a Twoje biszkopty nie chłoną galaretki?Pozdrawiam

Opublikowano

Kaka mam kilka pytań po pierwsze czy mleka wcześniej nie zagotowujemy napisz prosze jeszcze raz pokolei jak gotujesz te budynie i drugie pytanie jak wylewasz jasna część bydyniu do tortownicy to trzeba ja ostudzić przed wylaniem cześci z kakaem?

Opublikowano

ok wszystko spoko tylko nie wiem czy te pól litra mleka jest na wszystkie bydunie czy na każdy z osobna. prosze o wyjasnienie. bardzo bym chciala spróbowć. brzmi nieźle i najwazniejsze jest łatwy do zrobienia pozdrawiam prosze przesłać odpowiedz na email :karolinkaniedz@wp.pl

Opublikowano

Zrobiłam ale coś nie tak ;) . Krem jest pycha ale nie zapytałam jaka tortownica więc zrobiłam w dużej a na dużą mało tego kremu ;) . Biszkopty wkładałam przełamane na pół. Na dnie dałam inne pokruszone biszkopty nasączyłam ich końcówką wiśniówki z wodą. No i piekna zielona galaretka miałabyć i śliwki tylko była mało ścięta cała została wciągnięta przez biszkopty te co wystawały położyły sie w połowie i widoka był katastrofalny. Po chwilowym załamaniu pstanowiłam położyć reszte biszkoptów i polać polewa czekoladową. Ciasto mimo wszytsko zaniosłam do mamy a wszyscy mysleli że celowo lałam takaą galaretka po po przekrojeniu były ładne zielone oczka. Wiem gdzie popełniłam błąd to ta galaretka musi już byc mocno ścieta. Spróbuje jeszcze raz. Kaka a Twoje biszkopty nie chłoną galaretki?Pozdrawiam

Przepraszam, że nie napisałam - ja daję lekko ściętą galaretkę.
Opublikowano

Kaka mam kilka pytań po pierwsze czy mleka wcześniej nie zagotowujemy napisz prosze jeszcze raz pokolei jak gotujesz te budynie i drugie pytanie jak wylewasz jasna część bydyniu do tortownicy to trzeba ja ostudzić przed wylaniem cześci z kakaem?

Ja nie zagotowuję wcześniej mleka, tylko mieszam mleko z bydyniami i utartymi z cukrem żółtkami i wtedy całośc zagotowuję cały czas mieszając, a później tak jak pisałam w przepisie - zimny krem budyniowy ucieram z masłem.
Opublikowano

ok wszystko spoko tylko nie wiem czy te pól litra mleka jest na wszystkie bydunie czy na każdy z osobna. prosze o wyjasnienie. bardzo bym chciala spróbowć. brzmi nieźle i najwazniejsze jest łatwy do zrobienia pozdrawiam

Tak jak pisałam 2 i 1/2 szkl. mleka na wszystkie budynie - to ma być gęsty krem.