Kaka 79 Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Składniki: 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (na 1/2 litra mleka) 4 żółtka 2 1/2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru cukier waniliowy 1/2 kostki masła paczka podłużnych biszkoptów 2-3 opakowania galaretki 2 łyżeczki kakao owoce (truskawki, borówki, maliny,...), rodzynki Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Budynie wymieszać z mlekiem, wlać do utartych żółtek i mieszająć dobrze zagotować. Masło utrzeć z zimnym budyniem (nie zrażajcie się jak w czasie ucierania masy będzie wrażenie jakby masa się ważyła, dalej dodawajcie krem budyniowy i będzie ok). Połowę kremu włożyć do tortownicy, do drugiej połowy dodać kakao i wymieszać. Masę kakaową ułożyć na białej, w masę pionowo powtykać biszkopty, ułożyć owoce i zalać galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Polecam gorąco ten torcik, jest lekki, nie ma w nim dużo tłuszczu a sezon owocowy w pełni. Smacznego!!! Kaśka Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Szkoda, że nikt nie skusił się na wypróbowanie tego torcika :razz: , a naprawdę warto. Cytuj
aga0113 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Witam Nie ma się co martwic, mam w planie torcik na sobotę na mamy urodziny. I mam pytanie czy na dnie nie trzeba nic ukladać pod krem??? Pozdrawiam gorąco w ten zimny dzionek :razz: :razz: :mrgreen: Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Ja robię różnie. Czasami nic nie kładę na dno, tylko biszkopty (dużo biszkoptów) wbijam pionowo w masę - wtedy tortownicę wykładałam folią spożywczą. Robię też w ten sposób, że dno wykładałam biszkoptami lub upieczonym biszkoptem - ten sposób z biszkoptem polecam najbardziej, ale jest wtedy więcej pracy, chyba ze kupi sie gotowy biszkopt :razz: Pozdrawiam Kaśka Cytuj
aga0113 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Zrobiłam ale coś nie tak ;) . Krem jest pycha ale nie zapytałam jaka tortownica więc zrobiłam w dużej a na dużą mało tego kremu ;) . Biszkopty wkładałam przełamane na pół. Na dnie dałam inne pokruszone biszkopty nasączyłam ich końcówką wiśniówki z wodą. No i piekna zielona galaretka miałabyć i śliwki tylko była mało ścięta cała została wciągnięta przez biszkopty te co wystawały położyły sie w połowie i widoka był katastrofalny. Po chwilowym załamaniu pstanowiłam położyć reszte biszkoptów i polać polewa czekoladową. Ciasto mimo wszytsko zaniosłam do mamy a wszyscy mysleli że celowo lałam takaą galaretka po po przekrojeniu były ładne zielone oczka. Wiem gdzie popełniłam błąd to ta galaretka musi już byc mocno ścieta. Spróbuje jeszcze raz. Kaka a Twoje biszkopty nie chłoną galaretki?Pozdrawiam Cytuj
Edytka78 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Kaka mam kilka pytań po pierwsze czy mleka wcześniej nie zagotowujemy napisz prosze jeszcze raz pokolei jak gotujesz te budynie i drugie pytanie jak wylewasz jasna część bydyniu do tortownicy to trzeba ja ostudzić przed wylaniem cześci z kakaem? Cytuj
Gość Kiniapl Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 ok wszystko spoko tylko nie wiem czy te pól litra mleka jest na wszystkie bydunie czy na każdy z osobna. prosze o wyjasnienie. bardzo bym chciala spróbowć. brzmi nieźle i najwazniejsze jest łatwy do zrobienia pozdrawiam prosze przesłać odpowiedz na email :karolinkaniedz@wp.pl Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Zrobiłam ale coś nie tak ;) . Krem jest pycha ale nie zapytałam jaka tortownica więc zrobiłam w dużej a na dużą mało tego kremu ;) . Biszkopty wkładałam przełamane na pół. Na dnie dałam inne pokruszone biszkopty nasączyłam ich końcówką wiśniówki z wodą. No i piekna zielona galaretka miałabyć i śliwki tylko była mało ścięta cała została wciągnięta przez biszkopty te co wystawały położyły sie w połowie i widoka był katastrofalny. Po chwilowym załamaniu pstanowiłam położyć reszte biszkoptów i polać polewa czekoladową. Ciasto mimo wszytsko zaniosłam do mamy a wszyscy mysleli że celowo lałam takaą galaretka po po przekrojeniu były ładne zielone oczka. Wiem gdzie popełniłam błąd to ta galaretka musi już byc mocno ścieta. Spróbuje jeszcze raz. Kaka a Twoje biszkopty nie chłoną galaretki?Pozdrawiam Przepraszam, że nie napisałam - ja daję lekko ściętą galaretkę. Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Kaka mam kilka pytań po pierwsze czy mleka wcześniej nie zagotowujemy napisz prosze jeszcze raz pokolei jak gotujesz te budynie i drugie pytanie jak wylewasz jasna część bydyniu do tortownicy to trzeba ja ostudzić przed wylaniem cześci z kakaem? Ja nie zagotowuję wcześniej mleka, tylko mieszam mleko z bydyniami i utartymi z cukrem żółtkami i wtedy całośc zagotowuję cały czas mieszając, a później tak jak pisałam w przepisie - zimny krem budyniowy ucieram z masłem. Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 ok wszystko spoko tylko nie wiem czy te pól litra mleka jest na wszystkie bydunie czy na każdy z osobna. prosze o wyjasnienie. bardzo bym chciala spróbowć. brzmi nieźle i najwazniejsze jest łatwy do zrobienia pozdrawiam Tak jak pisałam 2 i 1/2 szkl. mleka na wszystkie budynie - to ma być gęsty krem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi