Klamerka Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Jak można wyczytać z wcześniejszych postów, pieróg Doruni nam bardzooo zasmakował i dość często go przygotowujemy. Teraz jednak mam pytanie zarówno do Autorki jak i innych forowiczów czy mają pomysł czym zastąpić jajko w tym przepisie? Weganie używają do sklejania mączki sojowej (?) ale czy ona będzie się nadawać do tego ciasta? Chcę zrobić ciasto właśnie z tego przepisu, bo nie dość że się zawsze udaje to jest naprawdę smaczne! :-) Cytuj
niuniaczek Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 Klamerko, ja często musze czymś zastępować jajo ale z innego powodu - mianowicie z racji alergii synka. W takim przypadku uzywam gęstej smietany na 1 jako 1 łyżka śmietany. Mnie sie udaje i nigdy nie miałam dotąd problemu. Mączką sojową nie próbuję, bo z kolei ja jestem uczulona na soję. Jakoś musze sobie radzic a lubię smacznie zjeść i gotować. Cytuj
Klamerka Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 Niuniaczku, bardzo dziękuję za odpowiedź! :mrgreen: Niestety śmietany też nie mogę użyć :mrgreen: Przepraszam, nie wyraziłam się jasno, a właśnie te pierogi chciałam zrobić dla wegan. Ostatnio wyczytałam, że w ciastach jajko można zastąpić nasieniem lnu. Nie wiem jednak czy to udało się by przy tych pierogach... Niemniej raz jeszcze bardzo dziękuję za odpowiedź! Taka informacja na pewno może się przydać przy jakimś nocnym buszowaniu po kuchni, gdy nie zawsze wszystkie składniki są pod ręką a i do nocnego też się nie chce wychodzić :mrgreen: Cytuj
niuniaczek Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 W takim razie Klamerko radzę pominąć jajko i dać o łyżkę wiecej oleju - nie powinno sie nic stać - też nieraz tak kombinuję. Warto spróbować. Co prawda tego przepisu nie próbowałam wykonać w ten sposób - ale wypróbuję jutro bo kupiłam składniki i tym razem nie dodam śmietany. Dam Ci znać jak mi wyszło. Pozdrawiam Dorunię autorke przepisu i przepraszam, ze wypowiadam sie w kwestii jej przepisu. Doruniu dzięki za kolejne kulinarne natchnienie. Cytuj
Dorunia Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Dziękuję bardzo za pozdrowienia i cieszę się,że smakuje Wam ten pieróg i że udzielacie sobie rad co do jego wykonania...u mnie też często on gości :mrgreen: Cytuj
Klamerka Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Niuniaczku nawet nie wiesz jak mi pomogłaś!! Pięknie dziękuję!! :-* I oczywiście też Was gorąco pozdrawiam! :mrgreen: A pieróg rzeczywiście smakowity! :mrgreen: Cytuj
niuniaczek Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 Klamerko, jak obiecałam tak zrobiłam. Wczoraj wieczorkiem przyrządziłąm na kolcję takie pierogi z farszem z kapusty kiszonej, pieczarek i serka topionego. Zrobiłam tak jak pisałam - całkowicie pominęłam jajo i w zamian dodałam łyżkę margaryny (tak z ciekawości). Wyszły super - jak dla mnie bez różnicy, bo oryginalne też robiłam gdy dzieci były na feriach. Wprawdzie zdjęć nie zrobiłam ale kształty były "ciekawe" - sklejali chłopcy (!) :mrgreen: Cytuj
Klamerka Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 NIuniaczku Droga :razz: Jak mam Ci dziękować? :lol: Baaaardzo pięknie dziękuję za pomoc! Planujemy zaprosić w niedzielę naszych przyjaciół wegan. A tak trochę niezręcznie było mi ich pytać, co mam dodać do takiego ciasta :mrgreen: a poza tym, nie ukrywam, chcielibyśmy im zrobić niespodziankę :D Niuniaczku, jak na siedemnastolatkę :mrgreen: to masz wyjątkową wiedzę i praktykę kulinarną! :mrgreen: No tylko pozazdrościć! :D Pozdrawiam serdecznie!! PS: kapusta kiszona- mniam.... ależ nabrałam na nią ochoty!! Właśnie wyobraziłam sobie jak pyszne musiały być Twoje pierogi... mmmmm.... :D Cytuj
delfin Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 dzisiaj zrobilam te pierozki wyszly przepyszne tylko troche twarde ciasto i mam pytanie czy zamiast wody mozna dodac mleka wtedy ciasto bedzie miekkie jak buleczka Cytuj
Dorunia Opublikowano 12 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Ja zawsze dodaję wody i ciasto jest mięciutkie,ale spróbuj dodać mleka,bo pewnie nic się nie stanie złego :) Cytuj
1bubcia36 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 witam ja ten piękny smaczny pieróg zrobiłam z warzywkami na patelnie(mrożonka z Biedronki)najpierw te warzywka podsmazylam i pod przykryciem podusiłam aż zmiękły,poczym nafaszerowałam nimi pierog.wyszedł przepyszny palce lizać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.