Kaka 79 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Poszukuję przepisu na wiśnie pasteryzowane, drylowane, które nadawałyby się do placków. Proszę o pilną odpowiedź gdyż jutro bede miała wiśnie. Pozdrawiam Kaśka Cytuj
apsik Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja robię w ten sposób,że wiśnie drylowane wkładam do słoików i zalewam zimnym syropem 1 kg cukru na 1 litr wody ,pasteryzuje 15 min i są wspaniałe. Cytuj
Dorunia Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Elu,czy te wiśnie nie są pomarszczone po pasteryzacji? Cytuj
iwona30 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Albo można zrobić w ten sposób 1 kg wiśni i 1/2 kg cukru chwilkę podgotować i do słoików. Można jeszcze 5 minut pasteryzować dla pewności albo po włożeniu odwrócić do góry dnem. Ja tak robię później używam do pączków i ciast. Cytuj
iwona30 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Ten przepis znalazłam w necie są to wiśnie do deserów. Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Odcedzamy sok, wiśnie przekładamy do dużego garnka. Do odcedzonego soku dodajemy cukier w proporcji: 1 litr powstałego soku-1 kg cukru i zagotowujemy. Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godz. Czynnośc gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni. Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do czystych słoików, zalewamy sokiem i słoiki pasteryzujemy 10 min Tak przygotowane wiśnie używam do ciast i deserów, są wyśmienite. Cytuj
wiola344 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja wiśnie wkładam do słoików i zasypuje cukrem zakręcam i pasteryzuje ,są doskonałe do ciasta na kompot i do czego kolwiek chcemy ,nie są pomarszczone :wink: Cytuj
basga Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 A co powiecie o wiśniach w spirytusie?Też niby do przetworów się zalicza,nie :wink: Takie wiśnie ze spirytusu to przypominają mi moją 18-tkę czyli wieki temu :roll: Nieżle z kumpelami się wstawiłyśmy tymi wisienkami...a one tak pięknie wyglądały w szklanych misach :) Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja robię tak jak Wiola, przesypuję cukrem i pasteryzuję. Basiu ach to była rozkosz, upajać się takimi wisienkami i do tego młodość a teraz tylko wspomnienia pozostały. Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Dziękuje Wam wszystkim za tak szybkie udzielenie porad. :wink: Wiolu, Halino jak dużo cukru dajecie do wiśni - proszę podajcie tak mniej więcej ile cukru dać do litrowego słoika wiśni. Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Ja robię w ten sposób,że wiśnie drylowane wkładam do słoików i zalewam zimnym syropem 1 kg cukru na 1 litr wody ,pasteryzuje 15 min i są wspaniałe. Elu, czy wiśnie robione w ten sposób są bardzo słodkie czy trochę kwaskowate? Pytam, bo w zeszłym roku robiłam wiśnie (co prawda w inny sposób) ale wyszły tak słodkie, że do niczego się nie nadawały. Nie myślałam nawet, że można aż tak przesłodzić owoce. Pozdrawiam Kaśka Cytuj
apsik Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Kaka są raczej słodkie ,ale ja używam do ciast,tortów i dolewam wody gotowanej i kompot gotowy. Jeżeli obawiasz się ,żę będą za słodkie to troszkę możesz zmniejszyć ilość cukru np.dać 3/4 kg. Wiśnie takie są trwałe i jak mam ich dużo to zrobię zapas nawet na trzy lata.Nie musisz od razu robić dużej ilości ,zrób troszkę i spróbuj. Pozdrawiam bardzo serdecznie...Ela. Cytuj
ina12 Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Ja przesypuję niewielką ilością cukru, można nawet zrobić bez cukru. Tak jak ja przesypuję nie są wcale słodkie i tylko tak robię. Sok do picia rozcięczam wodą, i muszę nawet dosłodzić. Kaka wsypiesz wiśnie troszeczkę cukru i tak dalej warstwami. Elunia Ty też tak robisz jak ja w soku własnym. Pozdrawiam Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Kaka są raczej słodkie ,ale ja używam do ciast,tortów i dolewam wody gotowanej i kompot gotowy. Jeżeli obawiasz się ,żę będą za słodkie to troszkę możesz zmniejszyć ilość cukru np.dać 3/4 kg. Wiśnie takie są trwałe i jak mam ich dużo to zrobię zapas nawet na trzy lata.Nie musisz od razu robić dużej ilości ,zrób troszkę i spróbuj. Pozdrawiam bardzo serdecznie...Ela. Elu, w sobotę zrobiłam wiśnie wg Twojego przepisu, za który jeszcze raz serdecznie dziękuję. Pozdrawiam Kaśka Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Ja przesypuję niewielką ilością cukru, można nawet zrobić bez cukru. Tak jak ja przesypuję nie są wcale słodkie i tylko tak robię. Sok do picia rozcięczam wodą, i muszę nawet dosłodzić. Kaka wsypiesz wiśnie troszeczkę cukru i tak dalej warstwami. Elunia Ty też tak robisz jak ja w soku własnym. Pozdrawiam Halino dziękuję za szybką odpowiedź. Następną partię wiśni zrobię wg Twojego przepisu i porównam, które mi bedą bardziej smakowały. Pozdrawiam Kaśka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi