iwona30 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Składniki: 1 kg ogórków 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 1 czubata łyżeczka ziaren gorczycy 4 gałązki kopru 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu Zalewa: 300 ml wody 75 ml octu 10% lub 6% w zależności jak kto lubi ostry smak 40 g cukru 7 g soli Wykonanie: 1.Ogórki oczyścić, dokładnie umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki lub ósemki. Cebulę obrać i pokroić w cuienkie plastry. 2.Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, umyć osuszyć i pokroić w paski szerokości 1 cm. Przyprawy wsypać do słoików ( do każdego słoika po 2 ziarna pieprzu, 1 ziele zngielskie i 1/4 porcji gorczycy). Wożyc po gałązce kopru. 3.Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Chwilę gotować, zdjąć z ognia. 4. Do słoików z przyprawami włożyć kawałki ogórków, cebuli i papryki. 5.Warzywa zalać gorącą marynatą, słoiki zamknąć. Pasteryzować 20 minut. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnych przetworów to musi zmniejszyć porcję octu, albo jeżeli nie ma octu 8 % tylko 10% to też musi zmniejszyć porcję octu bo bedzie za kwaśne. Cytuj
krynia1 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Wszystko OK! Jest tylko jeden problem - do ilu ml zmniejszyć ilość octu 10% na podaną porcję wody, żeby wyszedł taki jakby był 8%. Poprosiłabym o bliższe wskazówki jeśli ktoś zna odpowiedź :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 A czy w sprzedaży jest 8% ocet? bo był tylko 10% i 6%, jeżeli jest to kupić i nie musimy przeliczać. Cytuj
iwona30 Opublikowano 16 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Przepraszam pomyliłam się w occie miało być 10% lub 6 % ale już poprawiłam. Ja jak robiłam to zmniejszyłam proporcje octu bo moja rodzina nie lubi ostrych przetworów, i robiłam z 10% octu bo nie mogłam dostać 6% zamiast 75ml to dałam 60ml. Cytuj
krynia1 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Serdeczne dzięki za wskazówki. Przynajmniej nie będę już szukała w sklepach 6% octu, bo w domu mam 10%. W takim razie zaraz zabieram się do pracy. :-D Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Iwonko zrobiłam ogórki według Twojego przepisu :D Bardzo nam smakowały ;) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :D Cytuj
iwona30 Opublikowano 5 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 O jejku dziękuję Dorotko że spróbowałaś mój przepis Nam też smakuje i też robiłam na zimę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi