iwona30 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Składniki: 50 dkg mąki 3 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę 7 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 3/4 szkl letniego mleka 3 łyżki oleju 1 białko jajka 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika Wykonanie: 1.Wymieszać mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, odstawić. Do mąki dodać ziemniaki, sól i rozczyn, wyrobić. 2.Do wyrośniętego ciasta drożdżowo - ziemniaczanego dodać część pestek dyni i słonecznika, wlać 3 łyżki oleju, wyrobić. 3.Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować 8 kul, ułożyć w formie okrągłej, posmarować białkiem ciasto posypać pozostałymi pestkami, pozostawić do wyrośnięcia,piec w tem: 190 st. około 60 minut. Ciasta nie trzeba zbyt długo wyrabiać. Ponieważ zawiera dodatek ziemniaków, dosyć szybko staje się lepkie dlatego trzeba dobrze natłuścić dłonie olejem. Dzięki ziemniakom chlebek można przechowywać nawet do tygodnia. Cytuj
zuziorek Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Zrobiłam chlebek wg twojego przepisu Iwonko. Jest jeszcze ciepły, odkroiłam tylko pietkę, rewelka. Moje dziewczynki bardzo lubia ziemniaczane pieczywo. Zobaczymy jutro na śniadanko jak będzie im smakowało. Dodałam tylko słonecznika. Polecam, bardzo szybkie w przygotowaniu, tym bardziej jak w domu ciepło i ciacho szybko rośnie... Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Ale extra Kasiu!!! Muszę koniecznie wypróbować. Ciekawa jestem, jak smakuje. Wcześniej przeoczyłam jakoś ten przepis. ;) Dzięki Iwonko za podzielenie się nim. Pozdrawiam Was gorąco. Renia ;) Cytuj
zuziorek Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Reniu chleb ziemniaczany jest przepyszny, puszysty. Przez to , że ma ziemniaki jest jakby mokry. Mam zrobione moje masło czosnkowe i razem smakuje wybornie Polecam Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Upiekę na pewno, tym bardziej, że gdzieś około od 2 lat nie kupuję chleba, ale sama go piekę. ;) Cytuj
Edytka78 Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Mam pytanie po dodaniu do maki ziemniakow i rozczynu jak długo należy wyrabiać ciasto i czy po wyrobieniu trzeba odstwić do wyrośnięcia? Pozdrawiam ;) Cytuj
renigliwice Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować 8 kul, ułożyć w formie okrągłej, posmarować białkiem ciasto posypać pozostałymi pestkami, pozostawić do wyrośnięcia Ciasta nie trzeba zbyt długo wyrabiać. Cytuj
zuziorek Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Ja po połączeniu wszystkich składników, tzn do uzyskania jednolitej masy, pozostawiłam na troche ciasto do wyrosnięcia. Potem dodałam olej i słonecznik. Zrobiłam kule i pozostawiłam do ponownego wyrosniecia i upiekłam. Cytuj
iwona30 Opublikowano 20 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Cieszę się bardzo Zuziorku że chlebciu Ci smakuje,wyszedł Ci piękny, właśnie ziemniaki dają puszystość i wilgoć ja też go często robię. Reniu wypróbuj przepis bo jest tego wart naprawdę. Można dodać różne dodatki np: pestki słonecznika, dyni ,sezam, mak kto co lubi. Pozdrawiam Was gorąco i życzę smacznego. Cytuj
zuziorek Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Iwono rodzina jedzie, jutro piekę następny.... Pozdrawiam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Witajcie !!! Mam pytanie, a właściwie moja mama... Czy mąka ma być żytnia? Czy wrocławska, poznańska, czy to nie ma znaczenia? Cytuj
iwona30 Opublikowano 21 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Nie ma znaczenia jaka mąka, ja dawałam mąkę tortową. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Zaraziłam Mamę przepisami :lol: jak tylko upiecze chlebek dam znać. Pozdrawiam i dziękuję w imieniu Mamy za przywołanie milego wspomnienia :P , gdyż kiedyś Babcia piekła taki chlebek ;) tylko z mąki żytniej i dlatego Mama chciała się upewnić. :P Cytuj
iwona30 Opublikowano 21 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Bardzo mi miło, że przez tak banalną rzecz jak przepis mogłam zrobić Kasiu twojej mamusi przyjemność, jestem ciekawa jaki wyjdzie ten chlebek i czy faktycznie bedzie tak smakował jak kiedyś. Pozdrowiam Iwona. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi