edyta belcik Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Witam. Właśnie zrobiłam chlebek ziemniaczany wyszedł super ale niewiem dlaczego mi środek chleba opadł. Pomózcie.... Cytuj
asienka19873 Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 witam.ja tez robilam ostatnio ten chlebek i byl calkiem niezly w smaku pomimo zakalca ktory sie w nim zrobil;-)nie wiem co zle zrobilam...:-(ale sprobuje jeszcze raz.pozdrawiam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 moj tez nie byl wysoki tylko maly jakis...jaka srednice powinna miec ta forma? moze dalam za duza...? i od czego ten zakalec? Cytuj
iwona30 Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Witam. Ciężko mi powiedzieć czemu wyszedł zakalec robiłam go wiele razy i nigdy nie miałam zakalca. Piekę w tortownicy o średnicy 24 cm ale też można upiec w keksówce. Cytuj
pektusa Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 szczerze mówiąc nie jadłam nigdy takiego chleba ale po opiniach narobiłam sobie apetytu i jutro zabiorę się do pieczenia chleba ;) Cytuj
Robert de Clair Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam, mam zamiar spróbować swych sił w chlebkowaniu. W temacie kucharzenia jestem noga. Po przeczytaniu przepisu nasunęły mi się pytania (nie śmiejcie się głośno jeśli banalne) :D 1 - czy rozczyn = mleko+drożdże+mąka+cukier? 2 - ile czasu to ciasto rośnie i jak zweryfikować to, czy ciasto jest wyrośnięte :D 4 - "dodać część pestek..." jaką część połowę? 3/4? 5 - ciut mnie przerażają historie o zakalcach i opadaniu :D mam nadzieję, że wystarczy dłużej go przytrzymać przyrumienić i ten problem zostanie rozwiązany. Dziękuję za przepis i wskazówki. Trzymajcie kciuki to będzie mój debiut w kuchni (nie licząc herbaty i kawy) :D Cytuj
iwona30 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Witam. Rozczyn to drożdże, troszkę cukru, mleka i mąki ma być gęsty jak śmietana odstawia się na chwilę żeby podwoiło swoją objętość. Jak ciasto będzie w blaszce można nakryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia około 30 minut też będzie widać że urosło. Należy zostawić tyle pestek aby tylko posypać po wierzchu a pozostałe dać do ciasta. Nie należy się przejmować zakalcami i opadaniem ciast trzeba tyle razy próbować aż wyjdzie ja tak się uczyłam właśnie piec tyle razy próbowałam aż za którymś razem wyszło. Życzę powodzenia i smacznego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi