ala-z Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 -2-3 filety z pangi lub dorsza -cebula -papryka czerwona -śmietana gęsta 1/2 pojemniczka 350g ( tylko nie homogenizowana bo mi się raz zważyło) -kostka rosołowa rozpuszczona w 1/2 szk wody -olej -natka pietruszki Filety rozmrozić, przyprawić pieprzem, pokroić na ok. 3 cm kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (ryby nie smażymy). Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę poddusić ze 3 min. dodać rozpuszczoną kostkę rosołową i śmietanę, wymieszać i zagotować. Gorącym sosem zalać rybę, przykryć i wstawić do piekarnika na 35-40 min. Po wyjęciu posypać pokrojoną natką pietruszki. Sos nie jest gęsty, no może jak postoi. Jeżeli chcrcie zrobić więcej ryby trzeba tylko zwiększyć proporcje sosu. Wtedy na szklankę wody daję 1,5 kostki rosołowej i całą śmietanę (pojemniczek 350g.) Jest bardzo smaczna i robi się ją b.szybko :razz: Cytuj
Klamerka Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Znam podobny przepis! Fajnie, że został tu zamieszczony, jestem pewna, że podbije serca i podniebienia niejednego smakowicza! :razz: Ja robię go tylko odrobinkę inaczej, mam nadzieję że równie smacznie :mrgreen: Mianowicie cebule (baaardzo dużo, hurtową ilość wręcz :razz: ) oczywiście podduszone, przyprawione (ostra, mała papryczka jest niezastąpiona przy tym daniu) kładę na dno formy żaroodpornej, na to rybkę, na rybę, wlewam gęstą, przyprawioną śmietanę, a wierzch posypuję serem i do piekarnika. Danie serwuję na ryżu. Czasami talerz ozdabiam cząstkami kiwi. Palce lizać! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.