Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt

-5 jaj

-1 szk. mąki

-1 szk. cukru

-2 łyżeczki pr. do pieczenia

-3 łyżki kakao

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru.Następnie dodć żółtka, lekko wymieszać, mąkę z pr. do pieczenia i kakao i wymieszać delkatnie łyżką. Upiec biszkopt. (ja piekę w blaszce o wym. ok. 40cm x 23 cm.)

Śliwki

-1,5 opakowania śliwek kalifornijskich (opakowania duże 250 g)

zagotować w wodzie. Śliwki po ostudzeniu pokroić w paski (może być na połowę), zalać 2/3 szk. spirytusu i zostawić na noc.

Masa

-4 żółtka ubić z 10 dkg cukru

-2 kostki masła ukręcić, dodać jaja ubite z cukrem, nutellę orzechową (większą) i spirytus ze śliwek.

Biszkopt nasączyć (2 szk. przegotowanej zimnej wody, sok z cytryny, cukier do smaku i cukier wanilinowy)

Na biszkopt wyłożyć masę z nutellą, w masę powciskać śliwki i zalać polewą.

Polewa

-4 łyżki margaryny

-4 łyżki cukru

-4 łyżki kakao

-4 łyżki śmietany

Wszystkie składniki rozpuścić ( nie gotować)

Przestudzoną polewą polać ciasto.

Ciato jest b. smaczne. :razz:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.