Jolanta Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Podaje sprawdzony przepis na polewe czekoladowa ktora nadaje sie na wszystkie ciasta.Jest naprawde super,elastyczna przy krojeniu ciasta, nie kruszy sie,nie brudzi rak kiedy jemy z reki a przede wszystkim pieknie nam lsni!!! Skladniki: 4 lyzki cukru 2 lyzki smietany slodkiej 3 lyzki kakao 6 dag. masla 1 lyzeczka zelatyny Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody.Musi napeczniec. Maslo, cukier,kakao,smietane rozpuscic na malym ogniu. Gdy masa sie zagotyje dodajemy podgrzana zelatyne(ja ja podgrzewam w mikrofalowce na malej mocy,zeby sie rozpuscila) Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.Polewe lekko ostudzona mozna polac ciasta. 1 Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Jolu dziękuję bardzo za przepis. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
renigliwice Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Mam w swoich zbiorach przepis na polewę właśnie z żelatyną. Jeszcze jej nie robiłam, ale nosiłam się z takim zamiarem. Dzięki za przypomnienie. :razz: Cytuj
Jolanta Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Halinko i Reniu mozecie zobaczyc jak wyglada moja polewa wlasnie jest w przepisie Jolci A -''Bounty''. Cytuj
renigliwice Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Widziałam Jolu. Jest bardzo lśniąca. Czy ładnie zastyga na cieście, czy klei się do noża przy krojeniu? Cytuj
Jolanta Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Reniu szybko zastyga i nie klei sie przy krojeniu ciasta a rozprowadza sie swietnie. Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Jolu ja widziałam i jak Tobie podziękowałam za przepis tak zaraz go wydrukowałam. Cytuj
apsik Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Jolu wykorzystałam przepis na polewę i jest rewelacyjna,lśniąca ,smaczna ,apetyczna po prostu na szóstkę. Pozdrawiam i dzięki za przepis. Cytuj
Jolanta Opublikowano 7 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Elu dziekuje,dziekuje,dziekuje jest mi bardzo milo .mysle,ze innej polewy jak moja nie bedziesz robila? :P .Pozdrawiam goraco!!! [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
apsik Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Pewnie JOLU od wczoraj robię tylko Twoją,przepisy podane przez Ciebie są warte wypróbowania. A jeżeli ktoś raz zrobi to na tym razie nie poprzestanie. :P Cytuj
niuniaczek Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Wydrukowałam sobie ten przepis na polewę, bo nie miałam dotąd sprawdzonego i zazwyczaj rozpuszczałam czekolade z łyżka śmietany. I to był mój sprawdzony niezawodny przepis. :P Sposób z żelatyną musi być ok, bo kiedyś razem z czekolada rozpusciłam kilka żelek i polewa była elastyczna i błyszcząca. :P dzieki, :P pozdrawiam :P Cytuj
elunia.o Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Mam pytanie do Joli, autorki przepisu. Nie zawsze ta polewa mi wychodzi :wink: często jest tak, że składniki nie chcą się połaczyć w jednolitą masę. Wygląda to tak, że masło jest osobno i pływa po wierzchu, a cała reszta osobno na dnie garnka. Następuje jakby rozwarstwienie.nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć. Nie wiem gdzie robię błąd. Masz może jakieś sugestie? Zaznaczam,że wszystkie składniki wrzucam do garnka i podgrzewam. Może trzeba zachować jakąś kolejność? Dzieje sie tak jeszcze przed dodaniem żelatyny. Cytuj
Jolanta Opublikowano 2 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Droga Eluniu! Mi zawsze sie udaje ta polewa tak mi przykro co ci moge powiedziedz to,ze na malutkim ogniu mieszam wszystkie skladniki oprocz zelatyny.Zawsze uzywam masla smietankowego.Mi sie wydaje,ze wszystko zalezy od masla,ale to jest tylko moja sugestia.Pozdrawiam :) . Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Ja też uważam że to zależy od masła i trzeba zwrócić uwagę bo niektóre asortymenty masła zawierają olej i to jest ta przyczyna nieudanej polewy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.