Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio w pewnym przepisie natknąłem się na słowo bryskiet (bryzkiet). Z kontekstu wynika, że jest to nazwa jakiejś części mięsa wołowego. Nie znalazłem w żadnym słowniku. Czy ktoś zetknął się z tą nazwą? Proszę o pomoc!

  • 1 rok później...
Opublikowano

Brisket to poprostu duzy polec miesa wolowego.Nie mam pojecia z ktorej czesci krowy on pochodzi. Bardzo dobra rzecz i latwa w przygotowaniu. Nawet mam w zamrazalniku taki polec wielkosciduzej blaszki do pieczenia. To wcale nie jest duzo bo po upieczeniu robi sie z tego polowa. Dobra rzecz na duze obiady. Takie mieso wystarczy dzien wczesniej natrzec sola lub Vegeta, pieprzem, ja dodatkowo posypuje czosnkiem w proszku a swiezym czosnkiem szpikuje miesko. Taki duzy polec piecze sie ok 4 godzin pod folia aluminiowa w temp. ok 220 stopni ( tak jak piecze sie karkowke) Mieso po upieczeniu jest mieciutkie soczyste i po prostu pyszne. Do tego ziemniaczki z wody i salata. Az mi slinka leci. Chyba zrobie na swiateczny obiad. Dodam ze mieszkam w USA i ten rodzaj miesiwa jest powszechnie dostepny w sklepach, nie wiem jak jest w Polsce. Zycze powodzenia.

Opublikowano

Z tego co sie dowiedzialam ostatnimi dniami, to bryskiet jest po prostu wolowa lopatka!

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

"Brisket" to jest mostek. Rozbratel to będzie "chuck". Idąc od przedniej nogi wołowej do góry (grzbietu zwierzęcia) mamy: 1. shank - goleń przednia 2. brisket - mostek 3. chuck - rozbratel, z rozbratla wycina się łopatkę i rostbef

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.