uretan Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Ostatnio w pewnym przepisie natknąłem się na słowo bryskiet (bryzkiet). Z kontekstu wynika, że jest to nazwa jakiejś części mięsa wołowego. Nie znalazłem w żadnym słowniku. Czy ktoś zetknął się z tą nazwą? Proszę o pomoc! Cytuj
agnieszka Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 czy przypadkiem nie było to słowo antrykot/??// Cytuj
uretan Opublikowano 12 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Niestety nie jest to na pewno roastbef, sprawdzałem w angielskim słowniku synonimów. Cytuj
uretan Opublikowano 12 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Niestety nie jest to na pewno antrykot ani roastbef, sprawdzałem w angielskim słowniku synonimów. Cytuj
uretan Opublikowano 15 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Po angielsku "brisket" to mostek lub szponder. Cytuj
Agusia Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Brisket to poprostu duzy polec miesa wolowego.Nie mam pojecia z ktorej czesci krowy on pochodzi. Bardzo dobra rzecz i latwa w przygotowaniu. Nawet mam w zamrazalniku taki polec wielkosciduzej blaszki do pieczenia. To wcale nie jest duzo bo po upieczeniu robi sie z tego polowa. Dobra rzecz na duze obiady. Takie mieso wystarczy dzien wczesniej natrzec sola lub Vegeta, pieprzem, ja dodatkowo posypuje czosnkiem w proszku a swiezym czosnkiem szpikuje miesko. Taki duzy polec piecze sie ok 4 godzin pod folia aluminiowa w temp. ok 220 stopni ( tak jak piecze sie karkowke) Mieso po upieczeniu jest mieciutkie soczyste i po prostu pyszne. Do tego ziemniaczki z wody i salata. Az mi slinka leci. Chyba zrobie na swiateczny obiad. Dodam ze mieszkam w USA i ten rodzaj miesiwa jest powszechnie dostepny w sklepach, nie wiem jak jest w Polsce. Zycze powodzenia. Cytuj
Agusia Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Z tego co sie dowiedzialam ostatnimi dniami, to bryskiet jest po prostu wolowa lopatka! Cytuj
olekro Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 "Brisket" to jest mostek. Rozbratel to będzie "chuck". Idąc od przedniej nogi wołowej do góry (grzbietu zwierzęcia) mamy: 1. shank - goleń przednia 2. brisket - mostek 3. chuck - rozbratel, z rozbratla wycina się łopatkę i rostbef Cytuj
DeLarge Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 tu tu mozna sobie dokładnie popatrzeć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi