ina12 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 2,5 szklanki mąki 25 dag margaryny 1 szklanka śmietany 2-3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy Margarynę posiekać dokładnie z połową mąki i szybko zagnieść ciasto. Drugą połowę mąki połączyć ze śmietaną w miseczce, bo ciasto jest rzadkie. Odstawić na 20-30 minut do lodówki. Następnie oba ciasta łączyć ze sobą zagniatając je. Po uzyskaniu jednolitego ciasta schłodzić ponownie przez ok. 30 min. Ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm, pokroić i uformować tak jak faworki. Ułożyć na blachę nie posmarowaną i piec w temp. 200*C-220*C na jasny kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Cytuj
Dora35 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 bardzo lubie faworki ale takich pieczonych na blasze jeszcze nie jadłam musze wypróbować je w najbliższym czasie wszystkie twoje ciasta Ino są przepyszne więc to też takie musi być pozdrawiam Cytuj
Edytka78 Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Halinko co znaczy uformować jak faworytki bo nie za bardzo wiem o co chodzi? :razz: Cytuj
iwona30 Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Faworki to znaczy trzeba rozwałkować cieńko ciasto, wykroić radełkiem prostokąty zrobić na środku dziurkę i jeden koniec przepchać przez dziurkę tak się robi faworki. https://www.smaczny.pl/przepis,faworki_czyli_chrust. Tu widać jak wyglądają. Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Iwonko dziękuję że udzieliłaś odpowiedzi, ja dopiero teraz usiadłam do komputera. Edytko ja napisałam że formować jak faworki, na faworki mówi się jeszcze chrust, a u nas nawet mówiliśmy chruściki. Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 fajny przepisik nie jadłam jeszcze faworków pieczonych na blasze ciekawe jak smakują :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi