Justyna.K Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 JODEŁKA (przepis ze książki 103 ciasta siostry anastazji) SKŁADNIKI: :razz: 1 i 1/2 kostki margaryny(ja dałam kasię) :mrgreen: 8 jajek :lol: 2i 1/2 szkl.mąki :lol: 2 łyżeczki proszku do pieczenia :lol: 1 szkl.cukru :lol: 2 łyżki kakao :lol: 1/2 szkl. suchego maku :lol: 1 duża paczka biszkoptów :lol: wydrylowane wiśnie SPOSÓB WYKONANIA: Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę.Dodać mąkę i proszek do pieczenia.Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać kakao do drugiej mak a trzecią pozostawić białą. Formę wysmarować margaryną poczym układać warstwy: :razz: ciasto kakaowe :lol: biszkopciki + wiśnie(układać dobrowolnie) :razz: ciasto makowe :lol: biszkopciki + wiśnie :grin: ciasto białe PIEC W TEMP 180 STOPNI PRZEZ 30-40 MINUT. W orginalnym przepisie były jeszcze rodzynki dodane do wiśni ja nie dałam bo za bardzo nie przepadam za nimi.Smacznego :razz: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
aga0113 Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 robiłam to ciasto tylko zamiast wiśni były jabłka smażone i "przyszedl" do mnie jako uśmiech teściowej. Dla mnie bylo ciut mało słodkie ale ogólnie to polecam bo fajne. Spróbuje wiśniową wersje teraz. Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 te biszkopty jeśli są podłużne można układać właśnie w jodełkę stąd chyba ta nazwa,a tak wogóle dawno cię Justynko nie było :razz: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 dawno dawno byłam bez kompa poraz kolejny mi nawalił coś często się mi psuje :razz: mam nadzieję że teraz będzie oki muszę ponadrabiać zaległości poczytać co tam nowego zaserwolaliście.Pozdrawiam wszystkich :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi