apsik Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Kochani forumowicze -jakie macie sposoby na przygotowanie jabłek na zimę do słoików ,żeby nadawały się do placka. Każdy ma napewno jakiś sposób i ja chętnie spróbuje waszych. Ja ścieram na tarce i chwilę smażę i do słoików. Cytuj
wiola344 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 :mrgreen: Ja przeważnie wszyskie owoce wrzucam do sokownika ,ale niedokońca wyciskam sok,potem przekładam do rondla i jeszcze je przesmażam, jak zadużo soku odciągnęło się to dolewam aby nie było za suche i gorące wkładam do słoików i odwracam dnem do góry, taki dżemik nadaje się do ciasta a dzieci lubią też do chleba, no i mam dżem i sok ,nieraz dodam jeszcze cukier zelujący ,ale wtedy musi być więcej soku w owocach i mam dżemo-galaretkę :razz: Cytuj
baśka96 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Witaj Elu, ja też ścieram obrane jabłka na tarce ale ich już nie smażę , mieszam je tylko z cukrem i odrobiną cynamonu/ jak ktoś lubi/ a póżniej pakuję do słoików i pasteryzuję .Mój drugi sposób to obrane jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem , wymieszać i odstawić na 3-4 godziny aż jabłka puszczą sok, póżniej to już klasycznie, jabłka z sokiem włożyć do słoików , i pasteryzować.Pozdrawiam Cytuj
Basia K Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Ja kroje jablka na kawaleczki,wkladam do rondla. Dodaje troche cukru (na smak,zalezy jak kwasne czy slodkie sa owoce),troche cynamonu,podlewam odrobina wody i smaaaze....oczywiscie mieszajac,az jablka sie rozpadna i powstaje taka gesta "pulpa".No i ta "pulpe" wkladam w sloiki. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Ja robie jabłka podobnie jak Basia,kroje w ósemki,podlewam wodą,cynamon i tak smaże. Gorące wsadzam na słoików. Zawsze sie przy tym musze poparzyć ale to tak na marginesie :razz: . Cytuj
apsik Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Dziękuję wszystkim za pomoc,widzę że jednak robimy podobnie,może spróbuję Basiu Twojego drugiego sposobu z pokrojonymi jabłkami. :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Ja robię podobnie jak Basia k i Ewunia. Cytuj
aida Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Ja obieram starannie jabłka kroję przy pomocy robota naturalnie na plastry takie jak do mizerii, potem na 1 kg dodaję ok 30 dkg cukru mieszam i wrzucam do sokownika. Do słoiczków sok, a rozgotowane jabłka do innych słoiczków i kilka minutek zagotować aby wieczko przychwyciło. W zależności od rodzaju jabłek oraz stanu ich dojrzałości są bardziej lub mniej rozgotowane ale smakują mi i takie i takie. Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 A ja jabłka robię w bardzo prosty sposób, tre na grubej tarce układam do słoików przesypuje cukrem i tak na przemian aż słoik się napełni , zakręcam i pasteryzuje i mam gotowe do placka. Cytuj
apsik Opublikowano 13 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Skorzystałam z Waszych wskazówek i srobiłam już sporo słoików,dzisiaj zmagam się ze śliwkami-mirabelkami,dostałam wczoraj spory zapas. Cytuj
justhi Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Ja wkładam starte jabłka do słoików bez smażenia. W tym roku sąsiadka powiedziała, że mrozi plasterki jabłek i potem je dopiero smaży na ciasto. Mam 2 torebki takich jabłek. Zobaczę, czy takie dobre, jak to reklamowała sąsiadka? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi